Ekologiczny Olej Arganowy

17,87 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

INCI: Argania Spinosa (Argan) Nut Oil

Kraj pochodzenia: Maroko
Substancje aktywne: 80% nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy i oleinowy), witamina E (tokoferole), sterole (schottenol, spinasterol), związki fenolowe (kwas ferulowy i wanilinowy), skwalan, karotenoidy (ksantofile)

Aplikacja: preparaty regenerujące i nawilżające  dla cer: suchych, zwiotczałych, starzejących się, podrażnionych; balsamy do ciała; odżywki do paznokci; odżywki i sera do włosów

Metoda ekstrakcji: tłoczony na zimno ze świeżych orzechów, nierafinowany
Sugerowane stężenie: 3-100%;
Ciężar właściwy: 0,92 g/ml
Stabilność: pomiędzy 4,0 – 7,0 pH.
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

 

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

 

(30g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "18/2" 
60g, 120 g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "22" i 460 g w butelce z nakrętką z pierścieniem zabezpieczjącym)
30 g (32,5 ml),  60 g (65 ml),  110 g (120 ml), 460 g (500 ml)

 

Właściwości kosmetyczne:

*działa silnie antyoksydacyjnie, dzięki czemu chroni strukturę skóry przed zniszczeniami spowodowanymi czynnikami zewnętrznymi;
*działa przeciwzmarszczkowo;
* zmniejsza rumień spowodowany promieniowaniem słonecznym;
*wzmacnia i uszczelnia barierę lipidową naskórka, uzupełnia niedobory składników tłuszczowych w skórze;
*łagodzi procesy zapalne i podrażnienia oraz stymuluje regenerację skóry;
* zwalcza reakcje alergiczne;
* zwiększa elastyczność skóry;
*działa nawilżająco poprzez wzmocnienie bariery lipidowej naskórka;
*regeneruje zniszczone, farbowane włosy.
*regeneruje zniszczoną skórę rąk.

Jak stosować Ekologiczny olej arganowy?

*olej arganowy polecany jest do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, z egzemą i silnymi podrażnieniami po stosowaniu retinoidów, kwasów oraz po nadmiernym opalaniu;
*jako pielęgnacyjny olejek do twarzy stosowany solo - w zagłębienie dłoni odmierz kilka kropli, rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w umytą skórę twarzy, okolice oczu i szyję. Olejek można aplikować również na dekolt i dłonie. Efektywność pielęgnacji wzrośnie gdy olejek zaaplikujesz na wilgotną skórę, przetartą przed aplikacją wybranym Hydrolatem;
*z Potrójnym kwasem hialuronowym – 1,5% roztwór jako silnie przeciwzmarszczkowy oraz lekki i delikatnie natłuszczający nawilżacz stosowany na noc - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli olejku. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
*z Kwasem hialuronowym wielkocząsteczkowym – 1% roztwór jako lekki i delikatnie natłuszczający nawilżacz stosowany na dzień pod podkład - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli olejku. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
* jako dodatek do stosowanego kremu do twarzy zwiększający jego walory pielęgnacyjne – nałóż w zgłębienie dłoni porcję kremu, dodaj kilka kropli oleju, wymieszaj palcem na jednolitą masę i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
* jako natłuszczająco-nawilżający olejek do ciała stosowany bezpośrednio na suchą lub lekko wilgotną po kąpieli skórę;
* jako dodatek do stosowanego balsamu do ciała zwiększający jego walory pielęgnacyjne – nałóż w zgłębienie dłoni porcję balsamu, dodaj kilka kropli oleju, wymieszaj palcem na jednolitą masę i delikatnie wmasuj w skórę ciała;
* jako odżywczy olejek do suchych, zniszczonych włosów oraz suchej skóry głowy stosowany w Rytuale olejowania włosów lub jako maseczka na końcówki włosów – 2 krople oleju rozetrzyj między dłońmi, następnie delikatnie wmasuj w końce włosów, nie spłukuj;
*jako dodatek wzbogacający maseczki: spirulinową, owocowe, z glinek i błot;
*jako olejek pielęgnujący, wcierany w zniszczoną skórę rąk i paznokcie;
*jako olejek pielęgnujący spierzchnięte usta.

Formulacje

Techniczna Specyfikacja Produktu

Produkt: EKOLOGICZNY OLEJ ARGANOWY
Nazwa wg INCI: Argania Spinosa (Argan) Nut Oil
Opis: Nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno świeżych nasion " Argania spinosa ".
Sugerowane % stężenie: 3 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna                       przezroczysta ciecz
Kolor                                       żółty
Zapach                                   charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC            0,92 g/ml
Rozpuszczalność                   nierozpuszczalny w wodzie
Stabilny przy pH pomiędzy    4,0 – 7,0
Liczba nadtlenkowa               0,2 meqO2/kg
Metale ciężkie (j. Pb)             mniej niż 20 ppm.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):
Argania Spinosa (Argan) Nut Oil 99,5%
Antyoksydanty:
Covi-ox (mix nat. tokoferoli d-delta, d-beta, d-gamma, d-alfa) 0,5%


DANE DODATKOWE

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C16:0 Kwas Palmitynowy     12,9%
C18:0 Kwas Stearynowy       6,3 %
C18:1 Kwas Oleinowy           46,6 %
C18:2 Kwas Linolowy           32,1 %
Inne                                       2,1 %

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce lub temperaturze pomiędzy 10o a 25oC. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Opis produktu

Argan (łac.Argania spinosa), to krzewiaste, cierniste, wiecznie zielone drzewo rdzenne dla wapnistych, półpustynnych gleb południowo-zachodniego Maroka. Drzewo rośnie do wysokości 8-10 metrów i żyje od 125 do 450 lat, aczkolwiek nie osiąga pełnej produktywności aż do wieku 40-60 lat. Drzewo Argan występuje wyłącznie w Maroku. Uprawiane jest dla jego, podobnych do migdałów, owoców, w których znajdują się nasiona bogate w olej. Bardzo wytrzymały na susze, wysoką temperaturę i niską jakość gleby, Argan rośnie w pełnym słońcu. Jedno drzewo daje zwykle ok. 8 kg owoców rocznie. Argania spinosa znana jest wśród miejscowych jako Drzewo Życia, ponieważ umożliwia przeżycie wielu stworzeniom zamieszkującym półpustynne rejony południowego Maroka. Korzenie drzewa penetrują głęboko glebę w poszukiwaniu wody, wiążąc jednocześnie ziemię. System korzeniowy ułatwia również przenikanie wody i uzupełnianie warstwy wodonośnej.

Historia Berberów, rdzennej ludności zamieszkującej rejony Agadir w Maroku, nierozłącznie związana jest z drzewem arganowym. Od setek lat wykorzystywali oni różne części drzewa, czy to w charakterze pokarmu, czy też jako opał lub do otrzymywania węgla drzewnego. Najważniejszym bogactwem drzewa był jednak od zawsze olej arganowy. Był on używany w medycynie naturalnej, a przede wszystkim stanowił podstawę diety Berberów, jadany zwykle na chlebie lub też w postaci pasty o nazwie amul, będącej mieszaniną oleju i słodkich migdałów. Olej arganowy ma cudowny, orzechowy smak, a kilka jego kropel dodanych do kuskusa nadawały daniu zupełnie inny wymiar. Był on również wykorzystywany do gotowania, doskonały jest także w sałatkach.
Proces produkcji oleju arganowego, bardzo wymagający i czasochłonny, do niedawna był w całości przeprowadzany ręcznie. Bardzo twarda łupina orzechów była rozłupywana kamieniem, a tę ciężką pracę wykonywały zawsze kobiety. Uzyskane w ten sposób nasiona, zawierające ok. 50% oleju, były później wyciskane na specjalnej prasie, napędzanej siłą mięśni zwierząt. W dzisiejszych czasach orzechy wydobywa sie z owoców maszynowo. Pomimo tego najbardziej czasochłonny etap produkcji oleju arganowego – rozłupywanie orzechów, nadal przeprowadzany jest ręcznie. Olej arganowy, nazywany płynnym złotem Maroka, jest jednym z najdroższych olejów świata i sprzedawany jest w Maroku jako towar luksusowy. Wynika to z dwóch powodów: aby otrzymać 1 litr oleju arganowego trzeba zużyć ok. 30 kg owoców, czyli roczny plon z 4 drzew oraz pracochłonności pozyskiwania.
Olej arganowy swe szczególnie cenne właściwości zawdzięcza nietypowemu składowi, zawiera bowiem prawie 100 substancji czynnych, w tym pięć grup związków antyoksydacyjnych i antykancerogennych: przeciwzapalne trójterpeny (np. łagodzący objawy alergii triukallol), gojące i regenerujące fitosterole, karotenoidy (w postaci żółtych ksantofili), fenole (np. kwas ferulowy) i tokoferole. Poza tym jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (80%), głównie kwasy omega-6 i omega-9. Zawiera także dużą dawkę (większą niż w oleju z oliwek) witaminy E w postaci kompleksu tokoferoli. Bogactwo tak różnorodnych i cennych związków oraz wszechstronność i skuteczność działania (w tym niezwykle silne właściwości antyoksydacyjne) powoduje, że olej arganowy można śmiało zaliczyć do „eliksirów młodości”.

 

Produkt posiada certyfikat organizacji ECOCERT.

 

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Absolutny niezbędnik, zawsze do niego wracam, dla mnie numer jeden wśród olejków do twarzy, nie zapycha, działa regenerująco na skórę, używam na noc wraz z potrójnym kwasem hialuronowym
napisał/a:
Olej arganowy znam już i cenie, bo jest świetny na włosy, niestety zapach jest dla mnie nie do przeskoczenia. Moze ktoś ma pomysł jak go zneutralizować?
Pokazuje 1-2 z 2 opinii