Ekologiczny Naturalny Olejek Hyzopowy

11,30 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

 INCI: Hyssopus Officinalis (Hyssop) Oil

Nazwa botaniczna: Hyssopus officinalis
Nazwa angielska: Hyssop Oil
Kraj pochodzenia: Bułgaria
Metoda uprawy: zbiór z plantacji
Użyta część rośliny: liście i kwiaty
Otrzymywanie: destylacja parą wodną
Substancje aktywne: pinokamfon, izopinokamfon, pinokarwon, beta-pinen, limonen
Kolor: jasnożółty lub jasnozielony
Zapach: słodki, korzenny, kamforowy z ciepłym, drzewnym podtonem
Intensywność zapachu: intensywny
Nuta zapachu: nuta środkowa (serca)
Harmonia zapachów: lawenda, rozmaryn, geranium, szałwia muszkatołowa, mirt, cyprys, olejki cytrusowe
Konsystencja: rzadka
Rozpuszczalność: w tłuszczach i alkoholu etylowym

Właściwości: wykrztuśny, przeciwzapalny, przeciwastmatyczny, antybakteryjny, przeciwwirusowy, łagodzi napięcia nerwowe, reguluje ciśnienie i krążenie, pobudza umysł, wzmacnia odporność organizmu.

Zastosowanie aromaterapeutyczne: w mieszankach aromaterapeutycznych do masażu, kąpieli, kompresów i kominków. Stosowany przy napięciach nerwowych, ociężałości umysłowej, reumatyzmie, artretyzmie, przeziębieniach, grypie, anginie, kaszlu, astmie, infekcjach wirusowych, nieregularna menstruacja.
Zastosowanie kosmetyczne: dla skóry ze stanami zapalnymi, opryszczką, przetłuszczającej się i z rozszerzonymi porami, trądzikiem, przy stłuczeniach, ranach, egzemach, potówkach.
Rodzaj formulacji kosmetycznych: pachnidła wodno-alkoholowe i olejowe; sera i olejki do twarzy i ciała
Zalecane stężenie:
sera i kremy do twarzy, mleczka do ciała: 3-5 kropli na 10 ml; 7-25 kropli na 25 ml; 20-60 kropli na 100 ml
kominek aromaterapeutyczny: 5-10 kropli
kompres: 5 kropli na pół szklanki wody
masaż aromaterapeutyczny: 2-5 kropli na 10 ml (łyżkę stołową) oleju nośnikowego; 15-30 kropli na 50 ml oleju nośnikowego.
Przeciwwskazania: olejek ma silne działanie i nie należy przekraczać zalecanego stężenia. Olejek nie powinien być stosowany w czasie ciąży.
Bezpieczeństwo użytkowania: generalnie olejek nie toksyczny i nie powodujący podrażnień.
Nie stosować wewnętrznie bez konsultacji z lekarzem i na skórę w postaci nie rozcieńczonej.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opis produktu

Ekologiczny naturalny olejek hyzopowy uzyskany w wyniku destylacji z parą wodną świeżego ziela hyzopu (łac. Hyssopus officinalis L.) pochodzącego z kontrolowanej ekologicznej uprawy- roślina uprawiana jest bez użycia pestycydów.

Hyzop lekarski jest wieloletnim półkrzewem wysokości 20-60 cm. Cała roślina jest bardzo aromatyczna jako, że liście i kwiaty pokryte są włoskami wydzielniczymi zawierającymi olejek eteryczny. Gatunek wywodzi się z obszaru azjatycko-śródziemnomorskiego. Nazwa pochodzi od arabskiego słowa azzof lub hebrajskiego ezob, co oznacza święte ziele. W kulturze hebrajskiej była to roślina kultowa od czasów mojżeszowych. Miała właściwości oczyszczające, zarówno w sensie duchowym, jak i fizycznym. W średniowieczu hyzop był wysoko ceniony przez mnichów z Salernitańskiej Szkoły Medycznej, którzy rozpowszechnili go w całe Europie, uprawiając w klasztornych ogrodach benedyktynów i cystersów.
Obecnie w wielu krajach południowej Europy: Francji, Włoszech, Bułgarii, Węgrzech, byłej Jugosławii i na Krymie jest uprawiany na plantacjach jako roślina przyprawowa, lecznicza i olejkodajna.

 

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii