Ekologiczny Hydrolat z Żywotnika

12,87 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Thuja Occidentalis (Cedar Leaf)  Water


Zapach: ciepły, leśny z lekko pikantnym podtonem
Substancje aktywne: olejek eteryczny 0,05 – 0,2%
Kraj pochodzenia: Kanada
Aplikacja: w preparatach do pielęgnacji oraz kompresów i przemywań skóry  tłustej i trądzikowej, podrażnionej, z AZS i łuszczycą.
Sugerowane stężenie: 5-100 %
Ciężar właściwy: 1 g/ml
pH: 5,0 – 6,0
Stabilny pomiędzy: 4,0 – 6,5 pH
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie, etanolu i glikolu propylenowym.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Właściowości kosmetyczne hydrolatu:
*dzięki lekko kwaśnemu pH zbliżonemu do odczynu skóry pomaga zachować jej własny fizjologiczny odczyn;
*działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo;
*goi zmiany trądzikowe;
* łagodzi świąd, podrażnienia, stany zapalne, egzemy, łuszczycę;
*zmniejsza obrzęk;
* uspokaja, przywraca równowagę emocjonalną.

Jak stosować Hydrolat z żywotnika?
*hydrolat jest odpowiedni dla skóry  tłustej i trądzikowej, podrażnionej, z AZS i łuszczycą;
* jako tonik do twarzy  – codziennie po umyciu rano lub/i wieczorem zwilżonym hydrolatem płatkiem kosmetycznym przetrzyj całą twarz oraz szyję i dekolt;
*przed zastosowaniem olejku do twarzy - gdy olejek zaaplikujesz na wilgotną skórę, przetartą przed aplikacją hydrolatem, wzrośnie jego efektywność;
*do rozrabiania peelingów i maseczek (glinki, błota);
*jako aromaterapeutyczny spray w przypadku napięcia nerwowego i niepokoju  – w ciągu dnia kilkakrotnie rozpyl hydrolat w niewielkiej odległości od twarzy a wieczorem spryskaj hydrolatem poduszkę.

Opis produktu

Hydrolat otrzymywany w wyniku destylacji parą wodną świeżych zielonych liści i gałązek żywotnika zachodniego (Thuja occidentalis), iglastego drzewa rosnącego w lasach Kanady. Żywotnik zachodni pochodzi ze wschodniej części Ameryki Północnej – południowej Kanady i północnych rejonów USA. W Europie występuje jako popularne drzewo ozdobne.
Indianie Ameryki Północnej stosowali żywotnik zachodni w leczeniu skazy moczanowej, szkorbutu, reumatyzmu, w problemach menstruacyjnych, jak również w przypadkach kaszlu.
Współcześnie żywotnik zachodni jest stosowany w fitoterapii, a jego wyciąg wchodzi w skład złożonego leku ziołowego do stosowania doustnego w leczeniu przeziębienia, ostrych i przewlekłych infekcji górnych dróg oddechowych.
Z żywotnika pozyskuje się także hydrolat oraz olejek eteryczny, który wykazuje silne działanie przeciwwirusowe w stosunku do koronawirusa wywołującego SARS.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Zobacz także