Ekologiczny Hydrolat Z Róży Stulistnej

8,45 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Rosa Centifolia (Rose) Water

Opis: Otrzymywany w wyniku destylacji kwiatów Rosa centifolia Mill.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Rosa Centifolia (Rose) Water 98,55%
Konserwanty:
Citric acid <1%
Sodium benzoate 0.3%
Potassium sorbate 0.15%

Kraj pochodzenia: Francja
Substancje aktywne: antocyjany (flawonoidy); kwas galusowy (garbniki); olejek eteryczny – do 1%.
Aplikacja: w preparatach (toniki, maseczki, sera, kremy, mgiełki do włosów) do pielęgnacji dla wszystkich rodzajów cer, a szczególnie dla cery suchej, naczynkowej, dojrzałej, wiotkiej, podrażnionej a także tłustej i trądzikowej (w tym z trądzikiem różowatym).
Sugerowane stężenie: 5-100 %
Ciężar właściwy: 1 g/ml
pH: 5,5 - 6
Stabilny pomiędzy: 4 – 6,5 pH
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie, etanolu i glikolu propylenowym.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pokojowej, nie przekraczającej 25 st. C. Hydrolat można przechowywać również w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
50 ml, 100 ml, 150 ml, 500ml

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 5-100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna

przezroczysta ciecz o charakterystycznym zapachu

Kolor

bezbarwny

Ciężar właściwy 20oC

1 g/ml

Rozpuszczalność

rozpuszczalny w wodzie

pH

4,0 – 5,5

Bakterie tlenowe

max. 100 ufc/g

Drożdże i pleśnie

max. 10 ufc/g

Zarazki chorobowe

wolne w 1g ufc/g

Metale ciężkie (j. Pb)

mniej niż 20 ppm.

 

DANE DODATKOWE

 Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

MR

MR

MR

MR

MR

N

N

N

 

MR – mocno rozpuszczalny
WR – wolno rozpuszczalny
R – rozpuszczalny
TR – trochę rozpuszczalny
SR – słabo rozpuszczalny
BSR – bardzo słabo rozpuszczalny
N – nierozpuszczalny

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temperaturze nie przekraczającej 25 st. C. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Opis produktu

Hydrolat z róży stulistnej otrzymywany w wyniku destylacji parą wodną świeżych kwiatów róży stulistnej (Rosa centifolia Mill.). Ekologiczny, certyfikowany przez ECOCERT, destylat z kwiatów róży uzyskiwany jest z roślin uprawianych na kontrolowanych, certyfikowanych plantacjach ekologicznych.
Róża jest jedną z najstarszych roślin ozdobnych, leczniczych i olejkodajnych cenionych już w starożytności. W kręgach kultury greckiej i rzymskiej róże uprawiano dla przyjemności były bowiem symbolem piękna, wdzięku, doskonałości, czystej miłości i namiętności. Stosowane były ponadto jako cenny surowiec do otrzymywania pachnideł  i leków. Obecnie znanych jest ponad 10 tys. odmian róż, z których od strony aromatycznej najwyżej cenione są zapachy kwiatów róży damasceńskiej, stulistnej i białej.
Zapach róży stulistnej charakteryzuje się delikatnym, pięknym zapachem kwiatowym z subtelną nutą miodową. Róża stulistna pojawiła się we Francji pod koniec XVI i jest wyhodowanym przez ogrodników mieszańcem kilku gatunków róż: Rosa gallica, Rosa moschata, Rosa canina, Rosa damascena. Nazywana jest stulistną z powodu mnogości płatków.
Okres zbioru kwiatów wynosi około 30 dni i przypada na maj i czerwiec. Świeże kwiaty róży zbiera się ręcznie tuż o świcie przed ich otwarciem, wtedy bowiem kwiaty są najbardziej bogate w aromatyczne związki lotne. Destylację przeprowadza się w tym samym dniu. Produktem ubocznym pozyskiwania olejku eterycznego w procesie destylacji parą wodną jest hydrolat (woda destylacyjna), który zawiera rozpuszczalne w wodzie części składowe materiału roślinnego oraz niewielkie (0,107) ilości olejku eterycznego.
Dzięki obecności olejku eterycznego oraz flawonoidów hydrolat działa gojąco, przeciwzapalnie i łagodząco. Posiada działanie antyseptyczne, antybakteryjne i lekko ściągające; polecany jest przy drobnych ranach i poparzeniach oraz w formie okładów na podrażnione i zmęczone powieki. Wykazuje ponadto działanie wzmacniające wobec naczynek krwionośnych, antyoksydacyjne i przeciwzmarszczkowe. Hydrolat różany polepsza ogólną kondycję skóry – wygładza, matuje, oczyszcza i ożywia. Działa ponadto odmładzająco, regenerująco, przeciwdziała starzeniu się skóry i zmarszczkom. Poprawia także elastyczność i gładkość skóry.
Od strony aromaterapeutycznej, zapach różany wykazuje działanie uspokajające, stosowany przed snem (wystarczy skropić poduszkę) łagodzi napięcia, stresy , stany lękowe i bóle głowy różnego pochodzenia.
W porównaniu z hydrolatem z róży damascenskiejej uzyskiwanym z kwiatów rosa damascena, hydrolat z róży stulistnej charakteryzuje się delikatniejszym i dużo mniej słodkim (miodowym) zapachem różanym.
Hydrolat można stosować w formie samodzielnego toniku.

Sposób użycia: spryskać hydrolatem twarz, szyję i dekolt, a po chwili jego nadmiar zetrzeć płatkiem kosmetycznym.

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temperaturze nie przekraczającej 25 st. C. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Bardzo ładny, intensywny zapach. Dobrze nawilża i oczyszcza. Świetny do toników. Zdecydowanie dobry zakup.
napisał/a:
Zakochałam się w nim do szaleństwa ;-))) przepiękny zapach: lekki, niedrażniący, nadaje kosmetykom delikatną różaną nutę. Stosuję go zarówno w formulacjach jak i solo. Całkowicie wyparł bezzapachowy tonik z mojej łazienki (dotąd tylko taki mogłam stosować). Skóra jest po nim odświeżona i delikatna.
napisał/a:
Cóż za przeoczenie, sądziłam, że już oceniłam ten hydrolat - towarzyszy mi nieprzerwanie od pierwszych zakupów na mazidłach. Nie przepadam za zapachem róży (za wyjątkiem pąków w ogrodzie po deszczu), ale ten nie jest nachalnie słodki i duszący - nie aż tak intensywny jak upiornie neroli, ale dość mocny, żeby lekko zniwelować zapaszki ekstraktów. Nie wysusza, nie ściąga, a raczej nawilża i łagodzi (raczej, bo nie stosuję go solo, jednak po testach innych hydrolatów wracam do róży). Do włosów wolę aloes, a w roli porannego toniku do przemywania także i oczu zieloną herbatę lub rumianek, jednak resztę "opędzam" różą - sera do twarzy, kremy dla mamy, serum do dłoni i tonik kwasowy.
napisał/a:
Jest rewelacyjny. Nawilża, koi, likwiduje ściąganie skóry po myciu i powoduje że suche skórki znikają bez śladu :) Świetnie nadaje się do tłustej cery - gdy stosuję go regularnie reguluje wydzielanie sebum. Pięknie pachnie, ale tak delikatnie nie za słodko, nie "chemicznie&quo t;. Używam go samodzielnie jako toniku oraz do wszelkich serów, już nie umiem żyć bez niego ;)
napisał/a:
Różany hydrolat jak żaden inny łagodzi podrażnienia i świetnie odświeża w ciągu dnia. Doskonale nawilża. Cudnie pachnie. Jak dla mnie CUDO!
napisał/a:
Najlepszy tonic pod słońcem ;-)
Pięknie pachnie
napisał/a:
Mój ulubiony hydrolat - pięknie pachnie, używam go zarówno do produkcji kremów jak i w roli toniku. Czasem rano nie myję twarzy tylko przecieram ją hydrolatem. Sprawdza się świetnie - skóra zykuje zdrowy blask, wygląda świeżo jak płatek róży, a zaczerwienienia znikają.
napisał/a:
Jako tonik do twarzy przegrywa z oczarowym, choć działa równie dobrze - nie podrażnia, ładnie pachnie, wyrównuje kolor skóry. Za to jako składnik serów i płynnych odżywek do włosów niezastąpiony - włosy nim potraktowane pachną urzekająco cały dzień (opinia otoczenia). Wylałam raz kilka ml hydrolatu na dywan - muszę robić to częściej w ramach aromaterapii ;)
napisał/a:
Mój ulubiony hydrolat. Przecudny zapach (osobiście podoba mi się o wiele bardziej niz hydrolat z róży damasceńskiej - który jest dla mnie za słodki i duszący) i znakomite właściwości pielęgnujące. Po aplikacji nie ściąga skóry ale delikatnie ją nawilża i koi. Zdecydownie NAJ :)
napisał/a:
Piękny zapach i subtelna barwa od razu rzucają się w nos i oczy :D.

Doskonale radzi sobie zarówno jako tonik, jak i baza dla emulsji. Nie wysusza, a wręcz przeciwnie - nawilża. Poprawia koloryt i gładkość skóry.
Pokazuje 21-30 z 39 opinii