Ekologiczny Hydrolat Z Róży Stulistnej

8,45 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Rosa Centifolia (Rose) Water

Opis: Otrzymywany w wyniku destylacji kwiatów Rosa centifolia Mill.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Rosa Centifolia (Rose) Water 98,55%
Konserwanty:
Citric acid <1%
Sodium benzoate 0.3%
Potassium sorbate 0.15%

Kraj pochodzenia: Francja
Substancje aktywne: antocyjany (flawonoidy); kwas galusowy (garbniki); olejek eteryczny – do 1%.
Aplikacja: w preparatach (toniki, maseczki, sera, kremy, mgiełki do włosów) do pielęgnacji dla wszystkich rodzajów cer, a szczególnie dla cery suchej, naczynkowej, dojrzałej, wiotkiej, podrażnionej a także tłustej i trądzikowej (w tym z trądzikiem różowatym).
Sugerowane stężenie: 5-100 %
Ciężar właściwy: 1 g/ml
pH: 5,5 - 6
Stabilny pomiędzy: 4 – 6,5 pH
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie, etanolu i glikolu propylenowym.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pokojowej, nie przekraczającej 25 st. C. Hydrolat można przechowywać również w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
50 ml, 100 ml, 150 ml, 500ml

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 5-100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna

przezroczysta ciecz o charakterystycznym zapachu

Kolor

bezbarwny

Ciężar właściwy 20oC

1 g/ml

Rozpuszczalność

rozpuszczalny w wodzie

pH

4,0 – 5,5

Bakterie tlenowe

max. 100 ufc/g

Drożdże i pleśnie

max. 10 ufc/g

Zarazki chorobowe

wolne w 1g ufc/g

Metale ciężkie (j. Pb)

mniej niż 20 ppm.

 

DANE DODATKOWE

 Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

MR

MR

MR

MR

MR

N

N

N

 

MR – mocno rozpuszczalny
WR – wolno rozpuszczalny
R – rozpuszczalny
TR – trochę rozpuszczalny
SR – słabo rozpuszczalny
BSR – bardzo słabo rozpuszczalny
N – nierozpuszczalny

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temperaturze nie przekraczającej 25 st. C. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Opis produktu

Hydrolat z róży stulistnej otrzymywany w wyniku destylacji parą wodną świeżych kwiatów róży stulistnej (Rosa centifolia Mill.). Ekologiczny, certyfikowany przez ECOCERT, destylat z kwiatów róży uzyskiwany jest z roślin uprawianych na kontrolowanych, certyfikowanych plantacjach ekologicznych.
Róża jest jedną z najstarszych roślin ozdobnych, leczniczych i olejkodajnych cenionych już w starożytności. W kręgach kultury greckiej i rzymskiej róże uprawiano dla przyjemności były bowiem symbolem piękna, wdzięku, doskonałości, czystej miłości i namiętności. Stosowane były ponadto jako cenny surowiec do otrzymywania pachnideł  i leków. Obecnie znanych jest ponad 10 tys. odmian róż, z których od strony aromatycznej najwyżej cenione są zapachy kwiatów róży damasceńskiej, stulistnej i białej.
Zapach róży stulistnej charakteryzuje się delikatnym, pięknym zapachem kwiatowym z subtelną nutą miodową. Róża stulistna pojawiła się we Francji pod koniec XVI i jest wyhodowanym przez ogrodników mieszańcem kilku gatunków róż: Rosa gallica, Rosa moschata, Rosa canina, Rosa damascena. Nazywana jest stulistną z powodu mnogości płatków.
Okres zbioru kwiatów wynosi około 30 dni i przypada na maj i czerwiec. Świeże kwiaty róży zbiera się ręcznie tuż o świcie przed ich otwarciem, wtedy bowiem kwiaty są najbardziej bogate w aromatyczne związki lotne. Destylację przeprowadza się w tym samym dniu. Produktem ubocznym pozyskiwania olejku eterycznego w procesie destylacji parą wodną jest hydrolat (woda destylacyjna), który zawiera rozpuszczalne w wodzie części składowe materiału roślinnego oraz niewielkie (0,107) ilości olejku eterycznego.
Dzięki obecności olejku eterycznego oraz flawonoidów hydrolat działa gojąco, przeciwzapalnie i łagodząco. Posiada działanie antyseptyczne, antybakteryjne i lekko ściągające; polecany jest przy drobnych ranach i poparzeniach oraz w formie okładów na podrażnione i zmęczone powieki. Wykazuje ponadto działanie wzmacniające wobec naczynek krwionośnych, antyoksydacyjne i przeciwzmarszczkowe. Hydrolat różany polepsza ogólną kondycję skóry – wygładza, matuje, oczyszcza i ożywia. Działa ponadto odmładzająco, regenerująco, przeciwdziała starzeniu się skóry i zmarszczkom. Poprawia także elastyczność i gładkość skóry.
Od strony aromaterapeutycznej, zapach różany wykazuje działanie uspokajające, stosowany przed snem (wystarczy skropić poduszkę) łagodzi napięcia, stresy , stany lękowe i bóle głowy różnego pochodzenia.
W porównaniu z hydrolatem z róży damascenskiejej uzyskiwanym z kwiatów rosa damascena, hydrolat z róży stulistnej charakteryzuje się delikatniejszym i dużo mniej słodkim (miodowym) zapachem różanym.
Hydrolat można stosować w formie samodzielnego toniku.

Sposób użycia: spryskać hydrolatem twarz, szyję i dekolt, a po chwili jego nadmiar zetrzeć płatkiem kosmetycznym.

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temperaturze nie przekraczającej 25 st. C. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Ode mnie ten hydrolat dostaje 4 gwiazdki... Żadna rewelacja, choć nie mogę powiedzieć, że źle się spisywał. Ładnie nawilżał moją buzię. Cera po nim była gładka, bez podrażnień. Jeśli idzie o zapach - szału nie ma. Przedmówczynie piały z zachwytu pisząc o tej jego cesze, a ja muszę powiedzieć, że drażnił mnie ten aromat, i to nawet bardzo. Taki dziwny, jakby różany, a jednak nie.
napisał/a:
kurczę, to jakieś czary-mary! ten hydrolat ZWĘŻA MI PORY! i to natychmiast. nie mogę w to uwierzyć!!! jest skuteczniejszy od oczarowego i choć nie znoszę zapachu róży, stosuję go codziennie. muszę tylko uważać, żeby nie przedawkować, bo skóra piecze i się czerwieni
napisał/a:
Zapach powala na łopatki, dodaje energii, poprawia humor i kojarzy się z latem :) Jako tonik jest świetny, zbliżony w działaniu do oczaru, choć nie nawilża i nie wygładza w aż takim stopniu. Jednak skutecznie odświeża twarz, zmiękcza i pozostawia śliczny, powodujący u mnie uśmiech o poranku zapach, na długo :D Polecam!
napisał/a:
Super zapach ,fantastyczne działanie.Kupuje kolejna butelkę. Zostanie ze mną ten produkt na baaardzo długo
napisał/a:
Piękny zapach. Używam go jako toniku. Lekko ściąga i napina skórę, która jest potem promienna i lekko zaróżowiona.
napisał/a:
używam hydrolatu z róży stulistnej po zmyciu makijażu, rozpylając go na twarz i dekolt, pięknie pachnie, nawilża, łagodzi, jest lepszy od każdego z dotychczas stosowanych luksusowych toników, w przyszłości chętnie spróbuję też innych hydrolatów
napisał/a:
uhhh... dlaczego, dlaczego, dlaczego coś, co innym robi dobrze, wywołuje u mnie 40-minutowy solidny rumień na twarzy i potężna panikę oraz w gruzy wali całą moją wiarę w mazidła wszelkiej maści? :/
napisał/a:
Bardzo przyjemny hydrolat. Cenię go po równo: za nawilżenie i za cudowny zapach letniego różanego ogrodu. Używam jako kompres na oczy, jako różany tonik i jako pachnącą mgiełkę do włosów. To moja pozycja obowiązkowa wśród hydrolatów.
napisał/a:
Najcudniejszy z zapachów - bez wątpienia! O ile róża damaceńska jest dla mnie trochę za ciężka, to Centifolia to istny cud wśród aromatów... niestety moje poszukiwania olejku eterycznego skończyły sie klęską. Można go w ogóle gdzieś dostać? Wiem, ze to drogi specyfik, ale choć w stężeniu 1%...
napisał/a:
Cudowny zapach!!! użyłam tylko kilka razy- bo koleżanka pożyczyła żeby wypróbować i juz nie oddała :) Jesteśmy obie nim zachwycone. Nawilża i jest delikatny, myślę że nadaje się do każdego rodzaju cery.
Pokazuje 11-20 z 39 opinii