Ekologiczny Hydrolat Z Kwiatu Kocanki

8,07 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Helichrysum Italicum (Immortelle) Flower Water

Opis: Hydrolat otrzymywany w wyniku destylacji kwiatów Helichrysum Italicum

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):
Helichrysum Italicum (Immortelle) Flower Water 99,4%
Konserwanty:
Geogard 221 (Dehydroacetic Acid, Benzyl Alcohol) 0,6%

Substancje aktywne: flawonoidy (kwercetyna, kemferol, apigenina, luteolina, naringenina, galangina, gnafalina); kwasy fenolowe; trójterpeny (kwas ursolowy, fitosterole);  diketony; żywice; glikozydy;  pochodne alfa-pironu i floroglucinolu; pochodne acetofenonu; olejki eteryczne (octan nerylu, nerol, geraniol, pinen, limonen, kurkumen, kariofylen, helipyron, furfural, eugenol) (szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu).

Aplikacja: preparaty dla cery naczynkowej, zaczerwienionej, delikatnej i podrażnionej, zasinionej, z wybroczynami podskórnymi; dla cery dojrzałej, zniszczonej, z trądzikiem różowatym i pospolitym, z bliznami pourazowymi i potrądzikowymi; jako kuracja wspomagająca gojenie po peelingach i innych inwazyjnych zabiegach kosmetycznych.
Sugerowane stężenie: 5-100 %
Ciężar właściwy: 1 g/ml
pH: 5,0 – 6,0
Stabilny pomiędzy: 4,0 – 6,5 pH
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie, etanolu i glikolu propylenowym.

Przechowywanie: Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce lub temperaturze nie przekraczającej 25oC. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
50 ml, 100 ml, 150 ml, 500 ml

Hydrolat można stosować w formie samodzielnego toniku.

Sposób użycia: spryskać Hydrolatem twarz, szyję i dekolt, a po chwili jego nadmiar zetrzeć płatkiem kosmetycznym.

  • jako tonik do twarzy – codziennie po umyciu rano lub/i wieczorem zwilżonym hydrolatem płatkiem kosmetycznym przetrzyj całą twarz oraz szyję i dekolt
  • przed zastosowaniem olejku do twarzy - gdy olejek zaaplikujesz na wilgotną skórę, przetartą przed aplikacją hydrolatem, wzrośnie jego efektywność
  • jako kompres na podrażnione, opuchnięte i podkrążone okolice oczu – zwilż hydrolatem 2 płatki kosmetyczne i przyłóż je na 5-10 minut na zamknięte powieki. Świetny efekt daje zastosowanie zimnego hydrolatu, który jest przechowywany w lodówce
  • jako gojący i łagodzący okład w przypadku lekkiego oparzenia skóry (również oparzenia słoneczne), siniaków, krwiaków, ran pourazowych, zabiegów dermatologicznych (np. peelingi mechaniczne, mezoterapia igłowa). Okład stosuj kilka razy w ciągu dnia. Hydrolat możesz również stosować w postaci mgiełki do częstego spryskiwania ran i urazów
  • jako tonik łagodzący podrażnienia stosowany po goleniu lub depilacji
  • do rozrabiania peelingów i maseczek w proszku (glinki, błota)

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 5-100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna

przezroczysta ciecz

Kolor

bezbarwny

Zapach

charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC

1 g/ml

Rozpuszczalność

rozpuszczalny w wodzie

pH

5,0 – 6,0

Stabilny przy pH pomiędzy

4,0 – 6,5

Pozostałość po odparowaniu (6h)

min. 0,1 %

Bakterie tlenowe

max. 100 ufc/g

Drożdże i pleśnie

max. 10 ufc/g

Zarazki chorobowe

wolne w 1g ufc/g

Metale ciężkie (j. Pb

mniej niż 20 ppm

 

DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

MR

MR

MR

MR

MR

N

N

N

MR – mocno rozpuszczalny
WR – wolno rozpuszczalny
R – rozpuszczalny
TR – trochę rozpuszczalny
SR – słabo rozpuszczalny
BSR – bardzo słabo rozpuszczalny
N – nierozpuszczalny

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce lub temperaturze nie przekraczającej 25oC. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Opis produktu

Ekologiczny hydrolat z kwiatów kocanki włoskiej (Helichrysum Italicum) uzyskany drogą destylacji parą wodną z roślin uprawianych na kontrolowanych, certyfikowanych plantacjach ekologicznych. Hydrolat posiada bardzo charakterystyczny i wyrazisty zapach (ciepły, słodko-miodowy, ziołowy i lekko korzenny), który dla niektórych osób może być nieco trudny w odbiorze.

Kwiaty kocanki to jedne z najpopularniejszych kwiatów służących do układania suchych bukietów. Jej bardzo trwałe kwiatostany, które przez kilka miesięcy po zasuszeniu utrzymują intensywne - żółte, czerwone i rdzawe – barwy, są źródłem potocznej nazwy kocanki, zwanej też nieśmiertelnikiem (ang.Everlasting). Popularna jako roślina ozdobna, w tradycyjnej medycynie kocanka uznawana była za roślinę pomocną w leczeniu zapaleń i przewlekłego kaszlu, zapalenia oskrzeli, gorączki, bólu mięśni, zapalenia żył oraz dolegliwości wątrobowych. Kocanka zwalcza również reakcje alergiczne, np. astmę.
Hydrolat z kocanki to niezwykle rzadki i niezwykle cenny w pielęgnacji skóry składnik. Jego właściwości wynikają z zawartości licznych, specyficznych związków chemicznych, zwłaszcza diketonów, charakterystycznych tylko dla kocanki.
Hydrolat posiada bardzo korzystny wpływ na naczynka, działa obkurczająco oraz zmniejsza opuchnięcia, sprzyja szybkiemu zanikowi siniaków, stłuczeń i zaczerwienień skóry, przyśpiesza wchłanianie i niwelowanie wybroczyn oraz krwiaków powstałych po urazach, zabiegach medycznych i kosmetycznych. W przypadku drobnych zranień, hamuje krwawienie i uśmierza ból. Jednocześnie wykazuje intensywne działanie przeciwzapalne i łagodzące. Posiada także intensywne właściwości regeneracyjne, sprzyja gojeniu i zabliźnianiu ran pourazowych, minimalizuje tworzenie blizn, sprzyja również redukcji już istniejących blizn, rozstępów i śladów potrądzikowych. Stosowany zewnętrznie stymuluje odbudowę naskórka i tworzenie nowych, zdrowych komórek skóry.
Ponadto hydrolat z kocanki posiada właściwości antyoksydacyjne, działa antybakteryjnie oraz redukuje zapalenia i stany alergiczne skóry.

Produkt posiada certyfikat organizacji ECOCERT . Konserwanty użyte w celu przedłużenia trwałości i zachowania czystości mikrobiologicznej produktu znajdują się także na liście dopuszczonej do użytku przez organizację .

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce lub temperaturze nie przekraczającej 25oC. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
jest fantastyczny!na podrażnioną i przesuszoną skórę nie ma chyba lepszego specyfiku,zapach miły,ciepły,miodow o-ziołowy.zamówił am już drugi raz i pewnie na stałe zagości w używaniu.zmieszała m też z gliceryną i używam na dłonie i ciało i nigdy nie miałam lepiej nawilżonej skóry.niech się schowają wszystkie kremy do rąk!można taką mieszankę stosować również na twarz-troszeczkę się lepi-może mniej gliceryny trzeba dodać..
napisał/a:
Zapach nie jest zbyt ponętny, ale nie o to chodzi w kosmetykach naturalnych. Jego działanie jest świetne. Lepsze tylko dla skóry suchej i dojrzałej ma hydrolat z róży stulistnej- tego niestety nie ma już od dłuższego czasu. Szkoda, że dobre produkty znikają bezpowrotnie...
napisał/a:
Nie mam zbyt dużego doświadczenia z hydrolatami, jednak hydrolat z kocanki jest w moim mniemaniu lepszy niż z róży damasceńskiej! Pięknie łagodzi podrażnienia, nie wysusza i obkurcza naczynka. Zapach kocanki zdecydowanie bardziej mi odpowiada niż róży (ten jest dla mnie zbyt intensywny) - nie zgodzę się z innymi użytkowniczkami, że cuchnie, choć każdy ma swoje upodobania. Świetnie, natychmiastowo działa na naczynka: po mojej nieudanej przygodzie ze spiruliną wręcz czułam jak obkurczają mi się naczynka po spryskaniu kocanką i po trzech dniach nie było już śladu po podrażnieniu. Polecam z czystym sercem wszystkim z naczynkową cerą!
napisał/a:
Hydrolat z kocanki śmierdzi tak okrutnie, ze trudno mi było sprawdzić jego działanie:) To jest zapach trudny do opisania, duszący i przyprawiający o natychmiastowe mdłości. Pozostanę przy róży, lawendzie, rumianku - nie dla mnie cudowne właściwości kocanki....:)))
napisał/a:
jest świetny.Obawiałam się tylko zapachu ale dla mnie jest całkiem ładny, powiem więcej, jak mi się skończył to nawet mi go brakowało :-)
napisał/a:
Hydrolat z kocanki jest świetny. Rumień, z którym zmagałam się kilka tygodni, po kilku dniach wyraźnie się zmniejszył, poza tym kocanka wykazuje świetne działanie wobec wyprysków. W błyskawicznym tempie giną. Jedynym minusem jest zapach.. po otwarciu miałam wrażenie, że cuchnie środkiem od pleśni, ale potrafię to wybaczyć, bo działanie jest świetne. Na pewno będę go kupować zwłaszcza na okres jesienno-zimowy, kiedy moje naczynka uwrażliwiają się. Polecam
napisał/a:
Nie wiem jakie ma działanie i chyba się nie dowiem, bo tak cuchnie, że na wymioty mnie naciąga. Do tej pory używałem hydrolatu z róży i ten jest fantastyczny, pięknie pachnie i aż się chce nim pryskać, bo łagodzi cerę. Natomiast tutaj zapach przypomina mieszaninę ziół, gałki muszkatołowej i magii, a że nie znoszę zapachu magii, więc chyba nie przekonam się jak działa. Zapach okropny.
napisał/a:
pokochalam juz po pierwszym uzyciu. mieszam go z roza damacenska i efekt jest jeszcze lepszy-skora nawilzona i ukojona , szybciej goja sie krostki. rnSkora po takim toniku mlodnieje w oczach.
napisał/a:
Totalne zaskoczenie :), po pierwszym użyciu delikatnie zniwelował mi zaczerwienienie policzków, które ostatnio narastało z dnia na dzień. Nie mogę się już doczekać efektów po dłuższym zastosowaniu. Bardzo ładnie radzi sobie z podrażnionymi oczami od komputera czy słońca. Zapach może nie jest zachwycający, ale ziołowy i naturalny. Nie zgodzę się z opiniami, że śmierdzi.Nie są to perfumy tylko zioła ;). Kocanka poradziła sobie lepiej niż kosmetyki w wyższej półki :).
napisał/a:
Bardzo intensywny ziołowy zapach, który nie wszystkim może odpowiadać, ale rzeczywiście bardzo skutecznie uspokaja cerę. Łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia. Warto.
Pokazuje 1-10 z 13 opinii