Ekologiczny Hydrolat Ylangowy

10,70 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Cananga Odorata (Ylang Ylang) Distillate Water

 

Zapach: unikalny kwiatowo-orientalny z nutami owocowymi, balsamicznymi i korzennymi

Substancje aktywne: flawonoidy, fitosterole, olejek eteryczny do 1% (octan benzylu, linalol, eter metylowy p-krezolu, octan p-krezylu)

Pochodzenie: Madagaskar
Aplikacja: kremy, sera, żele i toniki dla cery tłustej i z grzybicą; dla wypadających włosów oraz przetłuszczającej się skóry głowy.

Sugerowane stężenie: 5-100 %

Ciężar właściwy: 1 g/ml

pH: 4,0 – 6,0

Stabilny pomiędzy: 4,0 – 6,5 pH

Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie, etanolu i glikolu propylenowym.

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temp. pokojowej lub w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Właściowości kosmetyczne hydrolatu:

*dzięki lekko kwaśnemu pH zbliżonemu do odczynu skóry pomaga zachować jej własny fizjologiczny odczyn;

*działa grzybobójczo,

*reguluje gospodarkę tłuszczową skóry - doskonały środek pielęgnacyjny dla skóry tłustej;

*stymuluje wzrost włosów;

*działa afrodyzyjnie;

*uspokaja i redukuje stres.

 

Jak stosować Ekologiczny hydrolat ylangowy?

*hydrolat jest odpowiedni dla cer tłustych, dla skóry zranionej, z ugryzieniami owadów, z grzybicą i przy wypadaniu włosów;
* jako tonik do twarzy – codziennie po umyciu rano lub/i wieczorem zwilżonym hydrolatem płatkiem kosmetycznym przetrzyj całą twarz oraz szyję i dekolt;

*przed zastosowaniem olejku do twarzy - gdy olejek zaaplikujesz na wilgotną skórę, przetartą przed aplikacją hydrolatem, wzrośnie jego efektywność;

*jako tonik do skóry głowy z problemem wypadania włosów;

* do rozrabiania peelingów i maseczek w proszku (glinki, błota)

*jako aromaterapeutyczny spray w przypadku depresji, silnego stresu i silnych stanów lękowych – w ciągu dnia kilkakrotnie rozpyl hydrolat w niewielkiej odległości od twarzy a wieczorem spryskaj hydrolatem poduszkę.

Produkt: EKOLOGICZNY HYDROLAT YLANGOWY
Nazwa wg INCI: Cananga Odorata (Ylang Ylang) Distillate Water
Opis: Otrzymywany w wyniku destylacji kwiatów ylang-ylang (łac. Cananga odorata).
 
Sugerowane % stężenie: 5-100
SPECYFIKACJA ANALIZY
Forma fizyczna przezroczysta ciecz 
Kolor bezbarwny 
Ciężar właściwy 20oC 1 g/ml
Rozpuszczalność                     rozpuszczalny w wodzie
pH 4 - 6
Bakterie tlenowe max. 100 ufc/g
Drożdże i pleśnie max. 10 ufc/g
Zarazki chorobowe wolne w 1g ufc/g
Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm.
 
Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):
Cananga Odorata (Ylang Ylang) Distillate Water100%
Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.
Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce.
Opis produktu

Hydrolat otrzymywany w wyniku destylacji kwiatów jagodlinu wonnego (ang. Ylang ylang, łac. Cananga Odorata) wiecznie zielonego drzewa ylangowego, którego ojczyzną są Filipiny. Ylang-ylang pochodzi od słów Alang-Ilang co oznacza wiszący lub trzepoczący, prawdopodobnie określając kwiat poruszany lekkim powiewem wiatru. Inne znaczenie tej nazwy to „kwiat kwiatów” z uwagi na jego zniewalający zapach, który jest w zasadzie samodzielną kompozycją zapachową. Intensywny, odurzający, zmysłowy zapach ylang-ylang towarzyszy rdzennym mieszkańcom Filipin w egzotycznych obrzędach, a w noc weselną obsypuje się nimi łoże młodej pary.

Olejek eteryczny pozyskiwany z kwiatów, który w stężeniu do 1% jest obecny w hydrolacie, działa silnie afrodyzyjnie oraz wywołuje silną euforię. Ma właściwości przeciwdepresyjne, tonizujące, uspokajające układ nerwowy. Korzystnie działa w sytuacjach lękowych po przeżyciu szoku: obniża ciśnienie krwi, zwalnia częstotliwość bicia serca i szybki, krótki oddech. Zastosowanie olejku do pielęgnacji skóry i włosów wywodzi się z malajskiej medycyny ludowej.

Ekologiczny hydrolat  ylangowy działa na dwóch poziomach: jako kosmetyk oraz produkt aromaterapeutyczny, czyli pozytywnie wpływający na stan ducha i umysłu.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii