Ekologiczny Hydrolat Wetiwerowy

12,16 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Vetiveria Zizanioides (Vetiver) Root Distillate Water

Zapach: ciepły, ziemisty, korzenny, dymny i lekko słodki
Substancje aktywne: flawonoidy, fitosterole, olejek eteryczny do 1% (vetiverol, vetivol, vetivenen, vetivone, felandren, khusimon, khusimol,
vetvalen, vetiazulen, vetiselinen, vetiselinenol)
Pochodzenie: Indie
Aplikacja: kremy, sera, żele i toniki dla cery tłustej, trądzikowej; suchej i dojrzałej ze stanami zapalnymi, przetłuszczającej się i z rozszerzonymi porami, z trądzikiem; dla włosów przetłuszczających się; dla skóry zranionej, z ugryzieniami owadów, z grzybicą.
Sugerowane stężenie: 5-100 %
Ciężar właściwy: 1 g/ml
pH: 4,0 – 6,0
Stabilny pomiędzy: 4,0 – 6,5 pH
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie, etanolu i glikolu propylenowym.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temp. pokojowej lub w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Właściowości kosmetyczne hydrolatu:

  • dzięki lekko kwaśnemu pH zbliżonemu do odczynu skóry pomaga zachować jej własny fizjologiczny odczyn;
  • działa bakteriobójczo, oczyszczająco, sebostatycznie oraz likwiduje stany zapalne - doskonały środek pielęgnacyjny dla skóry trądzikowej i łojotokowej;
  • wspomaga gojenie ran i otarć;
  • zapobiega powstawaniu blizn;
  • łagodzi stany zapalne skóry głowy;
  • działa afrodyzyjnie;
  • uspokaja i redukuje stres.

Jak stosować Ekologiczny hydrolat wetiwerowy?

  • hydrolat jest odpowiedni dla cer tłustej, trądzikowej; suchej i dojrzałej ze stanami zapalnymi, przetłuszczającej się i z rozszerzonymi porami, z trądzikiem; dla włosów przetłuszczających się, z łupieżem i przy wypadaniu włosów; dla skóry zranionej, z ugryzieniami owadów, z grzybicą;
  • jako tonik do twarzy – codziennie po umyciu rano lub/i wieczorem zwilżonym hydrolatem płatkiem kosmetycznym przetrzyj całą twarz oraz szyję i dekolt;
  • jako płyn łagodzący podrażnienia stosowany po goleniu lub depilacji;
  • przed zastosowaniem olejku do twarzy - gdy olejek zaaplikujesz na wilgotną skórę, przetartą przed aplikacją hydrolatem, wzrośnie jego efektywność;
  • do stosowania kilkakrotnie w ciągu dnia jako gojący i łagodzący okład w przypadku skaleczenia skóry, ukąszenia owadów, obtarcia i uszkodzenia skóry;
  • jako tonik do skóry głowy z łupieżem oraz łagodzący podrażnienia;
  • do rozrabiania peelingów i maseczek w proszku (glinki, błota)

Opakowanie Premium to połączenie wysokiej jakości wyrafinowanej estetyki z ekologicznym podejściem wynikającym z troski o naszą planetę.

Cechy butelki Premium:

  • ma przepiękny, szlachetny szmaragdowy kolor. Szmaragd to odcień zieleni delikatnie wpadający w błękit. Kamień szlachetny szmaragd symbolizuje energię miłości, piękna i harmonii. Zieleń to przyroda, natura, a my stanowimy jej część
  • została wykonana z wysokiej jakości szkła, które jest biodegradowalne i wielokrotnego użytku. W trakcie produkcji nie
  • zostały użyte szkodliwe Bisfenol-A i substancje azotynowe

W kategorii szkło farmaceutyczne - zgodne jest z obecnie obowiązującymi:

  • Farmakopea Europejska
  • Farmacopea USP amerykańska

W kategorii szkło kosmetyczne - zakwalifikowane jest jako szkło kategorii A

  • została pokryta ekologicznym wodnym lakierem, chroniącym przed promieniowaniem UV i zapewniającym bezpieczeństwo produktom wrażliwym na światło
  • jest wyposażona w atomizer, który pozwala na komfortowe i ekonomiczne użycie hydrolat
  • zamknięcie  butelki zostało wytoczone z prawdziwego drewna bukowego, jest więc biodegradowalne.

Produkt: EKOLOGICZNY HYDROLAT WETIWEROWY

Nazwa wg INCI: Vetiveria Zizanioides (Vetiver) Root Distillate Water
Opis: Otrzymywany w wyniku destylacji korzeni wetiwerii (łac. Vetiveria zizanioides).
Sugerowane % stężenie: 5-100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna                                  przezroczysta ciecz
Kolor                                                  bezbarwny
Ciężar właściwy 20oC                       1 g/ml
Rozpuszczalność                               rozpuszczalny w wodzie
pH                                                      4 - 6
Bakterie tlenowe                                max. 100 ufc/g
Drożdże i pleśnie                               max. 10 ufc/g
Zarazki chorobowe                            wolne w 1g ufc/g
Metale ciężkie (j. Pb)                         mniej niż 20 ppm.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Vetiveria Zizanioides (Vetiver) Root Distillate Water 100%

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce.

Opis produktu

Hydrolat otrzymywany w wyniku destylacji korzeni wetiwerii (łac. Vetiveria zizanioides).

Wetiweria to tropikalna trawa osiągająca wysokość 1,5 metra, pochodząca z półwyspu Indyjskiego i Cejlonu, występująca obecnie w Indiach, Chinach, Japonii, Brazylii, na Haiti, Jawie i na wyspie Réunion. 
W Indiach wetiweria, nazywana Khus lub Khas Khas, rośnie dziko w wielu stanach i odgrywa ważną rolę socjo-ekonomiczną. Jest rośliną uniwersalną, znaną i w różnorodny sposób wykorzystywaną od czasów starożytnych. Z jej korzeni Hindusi wyrabiają parawany, kurtyny i kosze. Kurtyny są wieszane w drzwiach i oknach przynosząc chłód i ulgę w czasie gorącej pory letniej, a spryskane wodą wydają delikatny i przyjemny aromat, który przy okazji działa jako repelent czyli odstrasza owady. Ususzone korzenie służą także do aromatyzowania ubrań. Mieszkańcy stanu Kerala używają w czasie letnich upałów, gdy temperatura przekracza 45 st. C, jako posłania mat uplecionych z korzeni i liści, które działają chłodząco.
Wetiweria znalazła również liczne zastosowania w tradycyjnej hinduskiej medycynie. Pasta i sok ze świeżych korzeni są używane na oparzenia, ukąszenia węży i skorpionów, czyraki, wrzody, bóle głowy i zębów. Pasta z liści leczy reumatyzm, lumbago i zwichnięcia. Natomiast sok ze świeżych korzeni skutecznie zwalcza robaczycę i jest stosowany szczególnie u dzieci.

Jednym z najcenniejszych składników korzenia wetywerii jest olejek eteryczny, który działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. W krajach swojego pochodzenia znany jest jako "olejek spokoju". Jego niezwykły aromat stawia na nogi, a jednocześnie uspokaja i ma działanie kojące. Doskonale pielęgnuje skórę, zwłaszcza dojrzałą, źle ukrwioną, suchą i ze stanami zapalnymi, np. trądzikiem. Działa przeciwzmarszczkowo i łagodzi podrażnienia.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a: Zapach nie jak z perfum
Może dziwne skojarzenie, ale dla mnie pachnie trochę jak pranie wywieszone w piwnicy:-) zapach trochę proszkowy, a trochę zatęchly- mi nie odpowiada, ale może dałoby się stworzyć przyjemniejszy mix z innym hydrolatem; działa łagodząco, większych właściwości sebostatycznych nie zauważyłam (przy stosowaniu solo, cera mieszana)
Pokazuje 1-1 z 1 opinii