Ekologiczny Hydrolat Lawendowy

6,37 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Lavandula Angustifolia (Lavender) Flower Water

Zapach: świeży, kwiatowo-ziołowy z delikatną nutą owocową i drzewną
Substancje aktywne: taniny (garbniki), flawonoidy (luteolina), kwasy fenolowe (kwas rozmarynowy), terpenoidy (kwas karnozowy, kwas ursolowy, karnozol), olejek eteryczny do 1% (alfa-pinen, octan linalolu, linalol, lavandulol, terpineol)
Kraj pochodzenia: Bułgaria
Aplikacja: kremy, sera, żele i toniki dla cery tłustej, trądzikowej; suchej i dojrzałej ze stanami zapalnymi, przetłuszczającej się i z rozszerzonymi porami, z trądzikiem; dla włosów przetłuszczających się, z łupieżem i przy wypadaniu włosów; dla skóry zranionej i z poparzeniami, z ugryzieniami owadów, z grzybicą i łuszczycą.
Sugerowane stężenie: 5-100 %
Ciężar właściwy: 1 g/ml
pH: 4,0 – 6,0
Stabilny pomiędzy: 4,0 – 6,5 pH
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie, etanolu i glikolu propylenowym.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temp. pokojowej lub w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Właściowości kosmetyczne hydrolatu:


* antyoksydacyjne – zwalcza wolne rodniki i w związku z tym opóźnia starzenie skóry;
*dzięki lekko kwaśnemu pH zbliżonemu do odczynu skóry pomaga zachować jej własny fizjologiczny odczyn;
*pobudza krążenie krwi;
*działa bakteriobójczo, oczyszczająco, sebostatycznie oraz likwiduje stany zapalne - doskonały środek pielęgnacyjny dla skóry trądzikowej i łojotokowej;
*wspomaga gojenie ran, oparzeń, poparzeń słonecznych;
*wzmacnia cebulki włosowe- chroni włosy przed wypadaniem i stymuluje je do wzrostu;
*łagodzi stany zapalne skóry głowy;
* łagodzi swędzenie skóry;
* chroni włókno włosa, zapobiegając płowieniu włosów pod wpływem słońca

Jak stosować Ekologiczny hydrolat lawendowy?

*hydrolat jest odpowiedni dla cer tłustej, trądzikowej; suchej i dojrzałej ze stanami zapalnymi, przetłuszczającej się i z rozszerzonymi porami, z trądzikiem; dla włosów przetłuszczających się, z łupieżem i przy wypadaniu włosów; dla skóry zranionej i z poparzeniami, z ugryzieniami owadów, z grzybicą i łuszczycą;
* jako tonik do twarzy – codziennie po umyciu rano lub/i wieczorem zwilżonym hydrolatem płatkiem kosmetycznym przetrzyj całą twarz oraz szyję i dekolt;
*jako płyn łagodzący podrażnienia stosowany po goleniu lub depilacji;
*przed zastosowaniem olejku do twarzy - gdy olejek zaaplikujesz na wilgotną skórę, przetartą przed aplikacją hydrolatem, wzrośnie jego efektywność;
*do stosowania kilkakrotnie w ciągu dnia jako gojący i łagodzący okład w przypadku lekkiego oparzenia lub skaleczenia skóry, podrażnienia posłonecznego, ukąszenia owadów, obtarcia i uszkodzenia skóry;
*jako tonik do skóry głowy z łupieżem oraz łagodzący podrażnienia;
*jako tonik do skóry głowy wzmacniający cebulki włosowe i zapobiegający wypadaniu włosów;
* do rozrabiania peelingów i maseczek w proszku (glinki, błota).

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU


Produkt: EKOLOGICZNY HYDROLAT LAWENDOWY
Nazwa wg INCI: Lavandula Angustifolia (Lavender) Flower Water
Opis: Otrzymywany w wyniku destylacji ziela lawendy (łac. Lavandula Angustifolia L.)..
Sugerowane % stężenie: 5-100


SPECYFIKACJA ANALIZY


Forma fizyczna                       przezroczysta ciecz
Kolor                                       bezbarwny
Ciężar właściwy 20oC            1 g/ml
Rozpuszczalność                    rozpuszczalny w wodzie
pH                                           4 - 6
Bakterie tlenowe                     max. 100 ufc/g
Drożdże i pleśnie                    max. 10 ufc/g
Zarazki chorobowe                 wolne w 1g ufc/g
Metale ciężkie (j. Pb)              mniej niż 20 ppm.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):
Lavandula Angustifolia (Lavender) Flower Water 100%


Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.


Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temp. pokojowej lub lodówce.

Opis produktu

 

 

Hydrolat otrzymywany w wyniku destylacji ziela lawendy (łac. Lavandula Angustifolia L.). Nazwa „lawenda” wywodzi się od łacińskiego słowa lavare – myć się, kąpać. Kwiaty tej rośliny były bowiem używane od czasów starożytnych do aromatyzowania wody do kąpieli. Znano także ich łagodzące działanie oraz  stosowano do perfumowania tkanin, jak również odkażania pomieszczeń i odpędzania robactwa. W VI wieku p.n.e. lawenda przeniesiona została z Grecji na wybrzeże francuskie koło Marsylii oraz do Włoch i Hiszpanii. Obecnie naturalnym obszarem jej występowania są kraje basenu Morza Śródziemnego.

Hydrolat lawendowy, to jeden z najcenniejszych hydrolatów, a lista jego zastosowań jest imponująco  długa. Jego przyspieszające gojenie się ran i łagodzące ból działanie jest znane od dawna i zostało potwierdzone naukowo. Możemy rozprowadzać go na małych ranach, otarciach, jak i rozległych poparzeniach słonecznych. Hydrolat przynosi również ulgę w przypadku bólu i swędzenia po ukąszeniach insektów. Jest niezastąpiony w pielęgnacji skóry, szczególnie cery trądzikowej i ze stanami zapalnymi oraz oparzeniami.

 

 

 

 

 

 

Produkt spełnia standardy: 

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Działa dobrze na włosy i na skórę - nawilża, ożywia, jakiejś takiej witalności dodaje zarówno włosom, jak i twarzy. Jedyny minus - zapach. Nie czuję lawendy, raczej świeżo skoszoną trawę. A ponieważ jestem miłośniczką lawendowego aromatu, jest to dla mnie minus ogroooomny :)(Gwoli sprawiedliwości musze dodać, że zakupiony u "konkurencji&qu ot; hydrolat lawendowy miał stosowny aromat, ale działał na moją twarz jak kwas siarkowy stężony:))) Cóż, nie ma ideałów:))))
napisał/a:
Według mnie pachnie ładnie. Działa wyraźnie przesuszająco. Odpowiedni raczej dla cer tlustych niż suchych.
napisał/a:
Mój ulubiony hydrolat obok oczarowego, a wypróbowałam wszystkie.Długo go nie kupowałam a to dlatego że kiedyś zakupiłam u konkurencji lawendowy i tamten pachniał grzybami, ale ten jest zupełnie inny, według mnie ma mocno ziołowy zapach, bardzo przyjemny z wyczuwalną nutką lawendy.
napisał/a:
Wg. mnie pachnie trochę, grzybkami - bardzo lubię :). uspokaja mi buzię, łagodzi podrażnienia. Używam solo, dodając odrobinę mocznika, niacynamidu.
Pokazuje 1-4 z 4 opinii