Ekologiczne Masło Tucuma

26,99 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Astrocaryum Tucuma (Tucuma) Butter

Substancje aktywne: nasycone kwasy tłuszczowe: laury nowy, mirystynowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy, kaprylowy; beta -karoten 

 

Aplikacja: preparaty nawilżające, odżywcze i zmiękczające do twarzy i ciała przeznaczone dla skóry suchej; jako samodzielne mazidło na zrogowaciałe części ciała - łokcie, piety, kolana; preparaty chroniące skórę i włosy przed niekorzystnymi warunkami środowiskowymi i oparzeniami słonecznymi; odżywki do włosów; balsamy i masła do ciała; pomadki; jako stabilizator emulsji dla wszystkich rodzajów cer.
Metoda ekstrakcji: tłoczone na zimno, częściowo rafinowane metodami fizycznymi
Sugerowane stężenie: 3-100%, w tym: do 5% w produktach dla cery tłustej i bez ograniczeń w produktach dla cery suchej.
Ciężar właściwy: 0,90 g/ml
Rozpuszczalność: w tłuszczach 
Temperatura topnienia: 25-37 st. C
Przechowywanie: w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

50 g, 100

Właściwości kosmetyczne:

  • wzmacnia i uszczelnia barierę lipidową naskórka, uzupełnia niedobory składników tłuszczowych w skórze;
  • zwiększa jędrność i elastyczność skóry;
  • zmiękcza i rewitalizuje zniszczoną suchą skórę;
  • zmniejsza zaczerwienienia;
  • działa nawilżająco poprzez wzmocnienie bariery lipidowej naskórka;
  • zmniejsza stany zapalne skóry;
  • łagodzi zmiany skórne w postaci egzemy, AZS i łuszczycy.

Jak stososować?

  • masło polecane jest do pielęgnacji cer suchych i odwodnionych; poszarzałych, zmęczonych, z alergią i AZS, egzemą i łuszczycą;
  • jako faza tłuszczowa w tworzonych samodzielnie kremach i balsamach;
  • jako natłuszczająco-nawilżające masło  do twarzy stosowane bezpośrednio na lekko wilgotną skórę spryskaną ulubionym hydrolatem - niewielką porcję masła rozsmaruj między dłońmi (masło w trakcie rozcierania zacznie się topić) i następnie wmasuj delikatnie w skórę twarzy;
  • jako dodatkowy element natłuszczający szczególnie suchą i odwodnioną skórę po zastosowaniu ulubionego kremu – po aplikacji kremu odczekaj kilka minut aż się wchłonie, następnie wmasuj w skórę niewielką porcję masła;
  • jako natłuszczająco-nawilżające masło  do ciała stosowane bezpośrednio na suchą lub lekko wilgotną po kąpieli skórę. Szczególnie polecane jest do pielęgnacji skóry z rozstępami i bliznami– niewielką bryłką masuj skórę, masło w trakcie masażu zacznie się topić;
  • jako masło pielęgnujące, wcierane w zniszczoną skórę rąk, zrogowaciałe łokcie i kolana;
  • jako masło pielęgnujące suche końcówki włosów.

Opis: masło uzyskane w wyniku wytłaczania na zimno owoców " Astrocaryum tucuma”.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Astrocaryum Tucuma (Tucuma) Butter 100%

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna                  stała

Kolor                                  beżowy

Zapach naturalny               waniliowo-kokosowy

Ciężar właściwy 20oC        0,90 g/ml

Rozpuszczalność               nierozpuszczalny w wodzie

Liczba kwasowa                 max. 5 mgKOH/g

Liczba jodowa 25 % I

Liczba nadtlenkowa          max. 5,0 meqO2/kg

Metale ciężkie (j. Pb)        mniej niż 20 ppm.

DANE DODATKOWE

 

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

N

N

N

N

N

MR

MR

MR

 

MR – mocno rozpuszczalny

WR – wolno rozpuszczalny

R – rozpuszczalny

TR – trochę rozpuszczalny

SR – słabo rozpuszczalny

BSR – bardzo słabo rozpuszczalny

N – nierozpuszczalny

 

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C12:0 Kwas Laurynowy

47,0 – 48,0 %

C14:0 Kwas Mirystynowy

21,0 – 26,0 %

C16:0 Kwas Palmitynowy

6,2,0 – 6,4,0%

C18:1 Kwas Oleinowy

12,0 – 13,0 %

 

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opis produktu

Masło Tucuma uzyskane w wyniku tłoczenia na zimno owoców palmy Astrocaryum tucuma rosnącego w lasach deszczowych Amazonii, na terenie Brazylii. 

Masło to charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych w postaci kwasów laurynowego (47-48%) i mirystynowego (21-26%) oraz beta karotenu (prowitamina A).
Kwas laurynowy wykazuje wysokie powinowactwo wobec proteinowych struktur włosa. Dzięki niskiej masie cząsteczkowej wnika głęboko i wbudowuje się w naskórek włosów, powodując w efekcie ich intensywną regenerację, wzrost nawilżenia i elastyczności. W wyniku wygładzenia powierzchni włosów ułatwione zostaje rozczesywanie oraz unika się nadmiernego ich tarcia przy czesaniu. W ten sposób chroni się włosy przed postępującymi uszkodzeniami łusek i nie dopuszcza do rozdwajania końcówek. Masło tucuma nałożone w formie odżywki przed umyciem głowy chroni włosy przed działaniem detergentowych środków myjących.
Masło zawiera także bardzo dużo (180-330 g na 100 g masła) prowitaminy A (beta-karoten), która pod wpływem witaminy E przekształca się w skórze w witaminę A , która pomaga zachować dobrą kondycję skóry. Normalizuje grubość i strukturę warstwy rogowej naskórka co prowadzi do wzmocnienia jego funkcji ochronnej i zmniejszenia TEWL. Poprawia stan tkanki łącznej skóry właściwej, a tym samym skóra staje się bardziej jędrna, elastyczna oraz zmniejsza się ilość zmarszczek.
Masło jest doskonałym emolientem o działaniu łagodzącym (zmniejsza zaczerwienienia), wygładzającym, zmiękczających oraz rewitalizującym suchą i zniszczoną skórę oraz włosy. Jest także bardzo dobrym stabilizatorem emulsji kosmetycznych (zapobiega np. ich rozwarstwianiu się). Masło Tucuma nie ma działania alergizującego, może być aplikowane bezpośrednio na wszystkie obszary skóry (topi się w temperaturze ciała), łącznie z okolicą oczu, wykazuje duże powinowactwo do warstw lipidowych naskórka i wspomaga ich ochronne działanie oraz wzmacnia cement międzykomórkowy. 
Masło ma bardzo przyjemny waniliowo-kokosowy aromat.

Przeczytaj:

Jaki olej zimnotłoczony jest odpowiedni dla Twojej skóry?

Jaki olej zimnotłoczony jest odpowiedni dla Twoich włosów?

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Dziękuję za próbkę tego masełka :)rnPo kilku dniach stosowania na dłonie wiem , ze będzie moim ulubionym.Skóra jest miękka i gładka, ma ładniejszy koloryt.Masełko bardzo dobrze się wchłania. rnI bardzo podoba mi się jego zapach :)
napisał/a:
dla mnie idealne- do rąk i stóp, chyba nawet lepsze niż karite. Zapach dość niemiły, ale to indywidualna kwestia i można się przyzwyczaić, ale działanie super. Wchłania się dość szybko, zmiękcza i nawilża. Rano łapki mam cud- jak po żadnym kremie. Uzależniłam się :)
napisał/a:
Przede wszystkim: zniewalający zapach! Nie potrafię go dobrze opisać, ale pachnie mniej wiecej jak karmel, ciasteczka maślane,nawet mi sie trochę z coca-colą skojarzył :)(ta nuta słodka w napoju, nie kwaśna!); w każdym razie bardzo słodko i przyjemnie. Używałam masło samo na noc, i przez ten zapach stanowiło przyjemny rytuał wieczorny, do rana całkowicie się wchłania. Działa podobnie jak moje od lat ulubione karite, pozostawia skórę gładka i miękką.
Do minusów należy fakt, że jest dość twarde, i chwile potrwa zanim się roztopi w dłoniach, ale to drobnostka.
Dostał am próbkę z mazideł, na pewno kupię duże opakowanie jak zużyje moje zapasy karite.
Pokazuje 1-3 z 3 opinii