BHT

6,35 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: BHT

Aplikacja: głównie w preparatach kosmetycznych zawierających ekstrakt z zielonej herbaty - stabilizuje polifenole.
Synonimy3,5-di-tert-butyl-4-hydroksytoluen; methyl-di-tert-butylfenol; 2,6-di-tert-butyl-para-krezol.
Skład chemiczny: zobacz Techniczną Specyfikację Produktu.
Pochodzenie: syntetyczne
Postać fizyczna: białe kryształy.
Stabilność: substancja wrażliwa na nadtlenki, zasady, silne kwasy.
Sugerowane stężenie: 0,01-0,1 %
Ciężar właściwy: 1,05 g/cm3 
Rozpuszczalność: rozpuszczalny tłuszczach i alkoholu etylowym 90%.
Przechowywaniew szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.

Opis produktu

BHT - butylohydroksytoulen- to antyutleniacz dla preparatów kosmetycznych (głównie typu W/O) zawierających roślinne i zwierzęce tłuszcze. 
Tłuszcze te reagują z tlenem już w temperaturze pokojowej - reakcję inicjuje światło oraz śladowe ilości metali ciężkich.
BHT stosowany jest jako substancja opóźniająca ich autooksydację. 
Działa synergistycznie z sekwestrantami - EDTA, kwas cytrynowy.
Obecnie, BHT jest z powodzeniem zastępowny przez naturalny antyoksydant w postaci olejowego ekstraktu z rozmarynu.
Jest natomiast niezastąpionym stabilizatorem wprowadzonych do formulacji kosmetycznej polifenoli z ekstraktu z zielonej herbaty. 

 

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii