Bakuchiol - Roślinny Retinol

18,63 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

INCI: Bakuchiol

Substancje aktywne: Bakuchiol 99%
Pochodzenie: naturalne – roślinne
Postać fizyczna: oleista ciecz
Sugerowane stężenie: 0,5 – 2%
Ciężar właściwy: 0,96 g/ml
Stabilność:
*stabilny w pH 4-6,5;
*w trakcie wykonywania emulsji metodą klasyczną, czyli na gorąco, należy dodać po ostudzeniu emulsji do 50 st. C;
*w formulacjach można łączyć z:  
-Kwasem Salicylowym w stężeniu 2% i Niacynamidem w stężeniu 2% - działanie przeciwtrądzikowe;
-Kompleksem Trójpeptydowym, Witaminą C Tetra, Koenzymem Q10 – dodatkowe działanie odmładzające;
-Witaminą A – Retinol i Witaminą A – Retinoid – stabilizuje je i łagodzi ich drażniące działanie.
Rozpuszczalność: rozpuszczalny w olejach
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w temp. 15-25 st. C. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Dla kogo:
-jako kuracja odmładzająca dla cer dojrzałych z oznakami starzenia w postaci zmarszczek, przebarwień, opadniętego owalu twarzy (tzw. "chomiki");
-dla wszystkich rodzajów cera jako kuracja profilaktycznie przeciwzmarszczkowa jednak nie wcześniej niż po 30 roku r.ż.;
-Bakuchiol mogą również stosować osoby młodsze (poniżej 30 r.ż), których skóra przejawia oznaki przedwczesnego starzenia (głębokie zmarszczki, przebarwienia powstałe w wyniku nadmiernej ekspozycji na promieniowanie UV, np. korzystające z solarium i często opalające się na słońcu) i wymaga intensywnej renowacji;
-dla cer przetłuszczajach się i trądzikowych;
-dla cer naczyniowych i bardzo wrażliwych nie tolerujących retinolu i retinoidu;
-dla cer atopowych, z łuszczycą, z trądzikiem różowatym, dermatozami;
-w serach, kremach i olejkach ujędrniających biust.

Właściwości kosmetyczne:
*antyoksydacyjne - niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników, które przyczyniają się do przedwczesnego starzenia skóry;
*antybakteryjne - hamuje namnażanie bakterii wywołujących trądzik;
*przeciwłojotokowe - zmniejsza aktywność enzymu, który przyczynia się do wzmożonego wydzielania sebum;
*złuszczające - delikatnie złuszcza naskórek, pomagając usunąć jego zrogowaciałą warstwę oraz zapobiega nadmiernemu rogowaceniu, które przyczynia się min. Do powstawania zmian trądzikowych;
* zmniejsza aktywność komórek produkujących melaninę;
*zwiększa ilość komórek produkujących kolagen i elastynę;
*zwiększa produkcję kolagenu typu I, III i IV, które są nazywane kolagenami młodości, a ich ilość spada drastycznie wraz z wiekiem. Odpowiadają za gładkość skóry i są zaliczane do kolagenów podporowych, łączących naskórek ze skórą właściwą. Ten typ kolagenów zapewnia jędrność skóry.;
*wzmacnia połączenie skórno-naskórkowe (dermal-epidermal junction, DEJ), dzięki czemu zapobiega opadaniu skóry;
*powoduje wzrost gęstości i sprężystości skóry;
*liftinguje;
*stymuluje naturalne mechanizmy chroniące skórę przed działaniem słońca oraz zwiększa odporność i procesy gojenia skóry;
*łagodzi podrażnienia;
*likwiduje drobne zmarszczki;
*znacząco spłyca zmarszczki głębokie i opóźnia ich powstawanie;
*rozjaśnia przebarwienia;
*wygładza skórę;
*poprawia i ujednolica koloryt skóry, która staje się bardziej promienna.

Aplikacja: w serach, kremach i olejkach do twarzy, w tym także na okolice oczu, i do ciała.

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

INCI: Bakuchiol
Skład wg INCI (łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):
Bakuchiol 100%
Sugerowane stężenie: 0,5-2%

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna:                 oleista ciecz
Kolor:                                 jasnożółta lub jasno czerwona oleista ciecz
Zapach:                              delikatny
Ciężar właściwy 20oC:       0,96 g/ml
Rozpuszczalność:              w olejach.
Metale ciężkie (j. Pb):         max 20 ppm.


Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.
Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętym opakowaniu w temp. pokojowej nie wyższej niż 25 st. C. Chronić przed dostępem światła.

Opis produktu

Bakuchiol to związek chemiczny który pozyskuje się z roślin z gatunku Psoralea corylifolia (Babći) i Otholobium pubescens. Rośliny te występują w  Azji, Afryce oraz Europie Środkowej. Od wieków były stosowane w chińskiej i indyjskiej medycynie jako środek o działaniu przeciwzapalnym  i wspomagający leczenie chorób skóry, w tym egzemy.


Bakuchiol – Roślinny Retinol to aktualnie największe odkrycie nowoczesnej kosmetologii w kategorii składników odmładzających i opóźniających procesy starzenia skóry. Nazywany jest roślinnym retinolem z uwagi na niemal na identyczne działanie ale bez obostrzeń, które dotyczą retinolu i retinoidu i skutków ubocznych, które pojawiają się po ich zastosowaniu. Podobnie jak te składniki działa złuszczająco i normalizująco, spłyca zmarszczki, bruzdy i pomaga usunąć przebarwienia, normalizuje wydzielanie sebum, likwiduje zmiany trądzikowe, odmładza i opóźnia starzenie skóry.
W odróżnieniu od Witaminy A – Retinol i Witaminy A- Retinoid Bakuchiol jest:
*fotostabilny, czyli nie ulega degradacji pod wpływem promieniowania UV i w związku z tym może być stosowany na dzień;
*nie uwrażliwia skóry na słońce i dzięki temu może być stosowany latem oraz nie wymaga bezwzględnego stosowania filtrów przeciwsłonecznych;
* nie powoduje podrażnień, zaczerwienienia, swędzenia i pieczenia skóry i związku z tym jest idealnym składnikiem odmładzającym dla cer bardzo wrażliwych i reaktywnych, które nie mogły stosować retinolu i retinoidów, czyli bardzo wrażliwej, naczyniowej, z trądzikiem różowatym i AZS;
*nie wykazuje włściwości teratogennych i w związku z tym może być stosowany przez kobiety w ciąży i matki karmiące.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii