Azelo-glicyna

14,53 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Potassium Azeloyl Diglycinate

Pochodzenie: biotechnologiczne
Postać fizyczna: ciecz
Sugerowane stężenie: 3-10%
Ciężar właściwy: 1,1 g/cm3
pH: 6,5-7
Stabilność: w zakresie pH 5-11

Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w pokojowej temperaturze.
 

*antybakteryjna
*przeciwzapalna
*przeciwzaskórnikowa

*w przypadku cery nadmiernie przetłuszczającej zmniejsza produkcję sebum (hamuje aktywność enzymu 5-alfa reduktazy, który powoduje nadmierne przetłuszczanie skóry)

*wspomaga leczenie stanów trądzikowych

*rozjaśnia  wszystkie rodzaje przebarwień

*nawilża i uelastycznia skórę

 

Aplikacja: w preparatach (toniki, żele, emulsje) dla cery trądzikowej, łojotokowej, z trądzikiem różowatym, z rumieniem, cery naczynkowej, zanieczyszczonej, przetłuszczającej się, odwodnionej, z przebarwieniami (pozapalnymi, potrądzikowymi, po urazach oraz pigmentacyjnymi typu melazma-ostuda, posłonecznymi, hormonalnymi), odpowiednia w każdym wieku.

Opis: pochodna kwasu azelainowego, która powstała przez połączenie cząsteczki kwasu azelainowego z aminokwasem glicyną

Sugerowane % stężenie: 3-10

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna przezroczysta ciecz 
Kolor jasno żółty
Zapach charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC 1,1 g/ml
Rozpuszczalność: w wodzie
pH 6,5-7
Bakterie tlenowe  CFUml < 200

Wskazówki dotyczące użycia:
produkt  może być stosowany przez kobiety w ciąży i matki karmiące

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pokojowej.

Opis produktu

Azelo-glicyna to pochodna kwasu azelainowego, która powstała przez połączenie cząsteczki kwasu azelainowego z aminokwasem glicyną. Kwas azelainowy działa przeciwbakteryjnie, , przeciwzapalnie i rozjaśniająco na przebarwienia. Jest składnikiem maści dermatologicznych stosowanych w przypadku trądziku pospolitego, różowatego oraz przebarwień posłonecznych i pozapalnych. Niekorzystnymi skutkami ubocznymi stosowania kwasu azelainowego mogą być podrażnienie, zaczerwienienie i suchość skóry. Kwas azelainowy, który ma postać proszku jest surowcem bardzo trudnym do zastosowania w formulacjach, ulega bowiem łatwo wytrąceniu i rekrystalizacji, jest niestabilny i nierozpuszczalny w wodzie. Zastosowanie go w kosmetykach tworzonych w warunkach domowych jest praktycznie niemożliwe.

Azelo-glicyna natomiast to substancja aktywna, która zachowuje wszystkie cechy kwasu azelainowego, nie stwarza natomiast żadnych problemów formulacyjnych.  Bez problemu rozpuszcza się  w wodzie, jest stabilna, kompatybilna z innymi składnikami kosmetyków i w znacznie większym stopniu niż kwas azelainowy nawilża i uelastycznia skórę. Nie wymaga, tak jak kwas azelainowy, stosowania wysokich stężeń - jej 10% stężenie odpowiada 20% stężeniu kwasu azelainowego. Wykazuje wysoką efektywność, nie powodując podrażnień i łuszczenia się skóry, pomimo głębokiej penetracji. Według przeprowadzonych badań azelo-glicyna wykazuje lepsze działanie rozjaśniające przebarwienia w stężeniu 5% niż arbutyna i dipalmitynian kwasu kojowego, stosowana dwa razy dziennie przez cztery tygodnie. W przypadkach mocno napigmentowanych i uporczywych przebarwień poleca się łączenie azelo-glicyny z kwasami AHA, BHA lub retinoidami

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii