Alkohol Cetylowy

7,72 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI:Cetyl Alcohol

Synonimyn-heksadekanol, heksadecyl alkohol
Aplikacja: kremy, peelingi, pomadki, odżywki do włosów.
Skład chemiczny: zobacz Techniczną Specyfikację Produktu
Pochodzenie: syntetyczne 
Postać fizyczna: białe granulki
HLB15,5
Temperatura topnienia: 45-50 st. C
Sugerowane stężenie: 1- 30%
Ciężar właściwy: 0,95 g/ml
pH (1% roztwór): 6 - 8 
Rozpuszczalność: rozpuszczalny tłuszczach; z ciepłą wodą tworzy emulsję O/W.
Przechowywanie: w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. 
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opis produktu

Alkohol cetylowy należy do grupy alkoholi tłuszczowych - pozyskiwany jest w wyniku redukcji wodorem kwasu palmitynowego pochodzącego z olejów roślinnych.
Jest świetnym emulgatorem dla emulsji typu W/O.
W emulsjach typu O/W stosowany jest jako substancja zagęszczająca oraz koemulgator zwiększający stabilność emulsji.
Zmiękcza naskórek, działa emoliencyjnie (ogranicza TEWL), przyspiesza wchłanianie innych składników. Jest biodegradowalny.

Rozpuszczalność: rozpuszczalny tłuszczach; z ciepłą wodą tworzy emulsję O/W.
Przechowywanie: w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. 
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii