Alantoina

3,81 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Allantoin

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Allantoin 100%

Aplikacjakremy do twarzy, ciała i rąk; toniki; preparaty przeciwtrądzikowe oraz przeciwzapalne dla cery wrażliwej i alergicznej; preparaty łagodzące podrażnienia posłoneczne; talki do ciała i stóp; pomadki; żele myjące.
Skład chemiczny: zobacz Techniczną Specyfikację Produktu
Pochodzenie: syntetyczne
Postać fizyczna: biały proszek
Sugerowane stężenie: 0,5% -2%
Ciężar właściwy: 0,69g/ml
pH (0,5% roztwór): 7
Rozpuszczalność: w wodzie do 0,5% max.; nierozpuszczalna w alkoholu
Przechowywanie: w lodówce, w szczelnie zamkniętych pojemnikach (substancja higroskopijna).

Nr CAS: 97-59-6

Sugerowane % stężenie: 0,5 -2

Forma fizyczna proszek

Kolor biały

Zapach bez zapachu

Ciężar właściwy 20oC 0,69 g/ml

Rozpuszczalność rozpuszczalny w wodzie do 0,5%

pH (0,5% roztwór) 7

 

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry i oczu.

Przechowywanie:

W lodówce, w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Opis produktu

Alantoina jest pochodną kwasu moczowego. To nietoksyczny i niealergogenny związek powodujący regenerację skóry - pobudza podziały komórkowe i wzrost komórek.
Przyspiesza gojenie tkanek zranionych, płytkich otarć naskórka i skaleczeń, oparzeń i odparzeń, zmiękcza naskórek, usuwa zgrubienia i spękania.
W kosmetyce wykorzystuje się jej działanie łagodzące, kojące i keratolityczne.
Dzięki działaniu alantoiny skóra staje się gładsza, elastyczniejsza, bardziej miękka i nawilżona.
Eliminuje ponadto efekty podrażnienia skóry przez detergenty, mydło, kwasy i alkalia.


Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry i oczu.

Przechowywanie:

W lodówce, w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Używam w łagodzących serach z soją czy owsem z dodatkiem panthenolu, żelu hialuronowego i oleju - świetnie łagodzi i koi, stosuję w stężeniu 0,5% i rozpuszcza się bardzo łatwo, wyższego nie próbowałam.
napisał/a:
Koi, goi i łagodzi niemal natychmiast!
Stosow ana w stężeniu do 0,5% rozpuszcza się idealnie.
Jak dla mnie- niezastapiona.
napisał/a:
Łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia. Skóra pięknie się goi i dochodzi do siebie. Dodaję ją gdzie sie tylko da.
napisał/a:
Wygoiła mi prawie zupełnie różne drobne ranki po wysypie pryszczowym i to w ciągu jednej nocy. Nie mam problemów z rozpuszczeniem alantoiny.
napisał/a:
Właściwie mogę się podpisać pod recenzją Marianny - alantoina jest genialnym środkiem łagodzącym wszelkie podrażnienia, likwiduje pieczenie (np. po użyciu dermarollera) - niestety przyjemność stosowania psuje to, że kiepsko się rozpuszcza i na skórze wyczuwam grudki, czy raczej "piasek". Ale ponieważ stosuję ją w mazidłach "awaryjnych&quo t;, to wybaczam ;)
napisał/a:
Świetny składnik do mieszanek łagodzących - efekt praktycznie natychmiastowy. Gwiazdkę odjełam tylko i wyłącznie za to jak trudno się alantoinę rozpuszcza i 'obrabia" w trakcie tworzenia formulacji :)
napisał/a:
Jeden z moich ulubionych składników. Natychmiastowo łagodzi, powoduje błyskawiczne przyspieszenie gojenia urazów i zmian, łagodnie złuszcza.
Pokazuje 1-7 z 7 opinii