Absolut Waniliowy 5%

11,72 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Simmondisia Chinensis (Jojoba) Seed Oil; Vanilla Planifolia Oil

Opis: 5% roztwór Absolutu waniliowego w Ekologicznym oleju jojoba. Absolut uzyskany w wyniku ekstrakcji alkoholem etylowym strąków wanilii płaskolistnej (Vanilla planifolia).

Skład wg INCI (łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

 

Simmondisia Chinensis (Jojoba) Seed Oil 95%

Vanilla Planifolia Oil 5%

 

Zapach: słodki, ciepły, bogaty, balsamiczny

Kolor: jasno-brązowy

Uwaga! Na dnie butelki może się gromadzić drobny brązowy pyłek (nierozpuszczalne w oleju cząstki wanilii) , nie ma to jednak wpływu na jakość produktu.

Substancje aktywne: wanilina, aldehyd benzoesowy, acetic acid, isobutyric acid, caproic acid, eugenol, furfural; płynne estry woskowe bogate w kwas eikozanowy i erukowy, skwalen, witamina E (tokoferole), wolne, niezmydlające sterole.
Metoda ekstrakcji: Olej jojoba - tłoczony na zimno, nierafinowany; Absolut waniliowy – ekstrakcja alkoholem etylowym
Sugerowane stężenie: 20% w produktach do ciała i twarzy
Ciężar właściwy: 0,85 g/ml
Rozpuszczalność: w tłuszczach.

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej.

Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Właściwości aromaterapeutyczne: działa afrodyzyjnie, harmonizuje, relaksuje, uspokaja, poprawia nastrój, wywołuje uczucie błogości i poprawia samopoczucie.

Właściwości kosmetyczne: działa przeciwzapalnie,  łagodząco, regenerująco, antyoksydacyjnie i przeciwstarzeniowo.

Zastosowanie:

*jako  składnik domowej roboty perfum olejowych;

*jako składnik olejowej mieszanki stosowanej w masażu relaksującym;

*jako składnik olejowej fazy w kosmetykach do ciała oraz kremach do twarzy i olejkach myjących dla cer trądzikowych i dojrzałych.

 

Opis produktu

Pięcio procentowy roztwór Absolutu waniliowego w Ekologicznym oleju jojoba, który jest świetnym nośnikiem absolutów i olejków eterycznych z uwagi na wysoką stabilność oksydacyjną (nie jełczeje w trakcie użytkowania) oraz neutralny zapach. To olej uniwersalny, niekomedogenny i odpowiedni do pielęgnacji cery każdego typu.

Przygotowany roztwór to bardziej przystępna cenowo wersja Absolutu waniliowego, który jest wysokiej jakości i aktualnie należy do jednego z najdroższych absolutów.

 

Naturalny absolut waniliowy uzyskany w wyniku ekstrakcji alkoholem strąków wanilii płaskolistnej (Vanilla planifolia).

Wanilia to wiecznie zielone pnącze z rodziny storczykowatych osiągające imponującą długość kilkudziesięciu metrów. Pochodzi z wilgotnych, gorących, środkowo- i południowoamerykańskich lasów tropikalnych. Była znana i używana przez Azteków, którzy cenili jej walory smakowe. Azteckie Indianki szczyptę tej przyprawy dodawały do napojów i potraw swoich ukochanych, by pobudzić ich zmysły. Jej pięknym kwiatem Aztekowie płacili również podatki. Do XIX wieku uprawiana była wyłącznie w Meksyku gdyż tylko tam żyły odmiany pszczół zapylające jej kwiaty. Jednak od kiedy wynaleziono metodę sztucznego zapylania, wanilia obecnie jest uprawiana również w innych krajach, głównie na Madagaskarze. Do Europy, wraz z azteckim przepisem na napój czekoladowo-waniliowy, przywieźli ją hiszpańscy konkwistadorzy.

Źródłem olejku są owoce w postaci strąkokształtnych torebek zbieranych w fazie niepełnej dojrzałości, następnie poddawane fermentacji i suszeniu, w wyniku czego przybierają ciemnobrązową barwę. W ten sposób powstają tzw. "laski wanilii", które są bardzo cenioną przyprawą kulinarną.

Absolut waniliowy w pełni i wiernie oddaje zapach wanilii. Z uwagi na jego wysoką cenę bywa zastępowany tańszymi rozcieńczanymi dużą ilością alkoholu bądź frakcjonowanym olejem kokosowym wersjami lub też pozyskiwaną syntetycznie waniliną.

Producenci perfum zaczęli używać wanilii jako znaczącej nuty zapachowej pod koniec XX wieku.  Dziś wanilia jest dominującym i bardzo cenionym składnikiem perfum i kompozycji zapachowych stosowanych w kosmetyce.

Zapach wanilii jest kojarzony z kojącym ciepłem dzieciństwa i jego słodkimi przyjemnościami – smakołykami, nagrodami i wakacyjnymi lodami. Jest kojarzona nie tylko z ciepłem, delikatnością i troską, ale także z czystością, niewinnością  i prostotą.

Czysty, skoncentrowany zapach wanilii (absolut) zmniejsza, jak wykazały badania naukowe,  stres i niepokój.

Jej słodki zapach uważa się również za bardzo uwodzicielski i pociągający. Jest wyczuwalna w  tajemniczych, zmysłowych, magicznych i uwodzicielskich perfumach Addict Diora.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii