Absolut Niebieskiego Lotosu

25,50 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Blue Lotus Absolute Oil

Opis: absolut uzyskany w wyniku ekstrakcji alkoholem etylowym kwiatów „Nymphaea coerulea”.

Skład wg INCI (łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Blue Lotus Absolute Oil 100%

Przykładowe kompozycje zapachowe

Zasady tworzenia kompozycji zapachowych

Rodzaje wyrobów perfumeryjnych

Jak stworzyć własne pachnidło alkoholowe

Jak stworzyć własne pachnidło olejowe

Wykaz olejków eterycznych i absolutów wg nut zapachowych

INFORMACJE

Nazwa botaniczna: Nymphaea coerulea
Nazwa angielska: Blue Lotus Oil
Kraj pochodzenia: Indie
Metoda uprawy: zbiór dziko rosnących kwiatów
Użyta część rośliny: kwiaty
Otrzymywanie: alkoholem etylowym
Substancje aktywne: nurfaryna, nupharidyna i nuciferyna, kwasy tłuszczowe

Kolor: pomarańczowo-czerwony
Zapach: subtelnie kwiatowy z zielono-ziemistymi nutami

Intensywność zapachu: średnia
Nuta zapachu: nuta środkowa (serca)
Harmonia zapachów: wszystkie kwiatowe olejki

Konsystencja: średnia
Rozpuszczalność: w tłuszczach i alkoholu etylowym
Przeciwwskazania: nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży.
Bezpieczeństwo użytkowania: generalnie olejek nie toksyczny i nie powodujący podrażnień. U alergików i niektórych osób o bardzo wrażliwej skórze może powodować podrażnienia.
Nie stosować wewnętrznie i na skórę w postaci nie rozcieńczonej.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Właściwości: działa afrodyzyjnie, relaksuje, uspokaja, poprawia nastrój, wywołuje uczucie błogości i poprawia samopoczucie; odpręża; stymuluje zmysły, łagodzi stany lękowe
Zastosowanie kosmetyczne: przeciwzapalny, przeciwbólowy
Rodzaj formulacji kosmetycznych: pachnidła wodno-alkoholowe i olejowe; mleczka i balsamy do ciała; mleczka do demakijażu; odżywki do włosów; sera i kremy do twarzy dla wszystkich rodzajów cer; olejki do ciała.
Zalecane stężenie: sera i kremy do twarzy, mleczka do ciała: 1-2 krople na 10 ml; 4-5 kropli na 25 ml; 10 kropli na 100 ml;

Produkt: ABSOLUT NIEBIESKIEGO LOTOSU

Nazwa wg INCI: Blue Lotus Absolute Oil

Opis: absolut otrzymywany w wyniku ekstrakcji alkoholem etylowym kwiatów  niebieskiej lilii wodnej  (łac. „Nymphaea coerulea”)

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: do 1%

 

SPECYFIKACJA ANALIZY

 

Forma fizyczna                                 ciecz

Kolor                                                  pomarańczowo-czerwony

Zapach                                                       charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC                       0.95 g/ml

Współczynnik refrakcji                     1.475 - 1.495 @ 25°C

Rozpuszczalność                              w tłuszczach i alkoholu etylowym

                             

Skład wg INCI (łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

 

Blue Lotus Absolute Oil 100%

 

Wskazówki dotyczące użycia:

generalnie olejek nie toksyczny, nie powodujący podrażnień i uczuleń.

 

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.

Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opis produktu

Absolut otrzymywany w wyniku ekstrakcji alkoholem etylowym kwiatów  niebieskiej lilii wodnej  (łac. Nymphaea coerulea) o pięknym, wyjątkowym zapachu. Niebieska lilia wodna, która jest nazywana również niebieskim lotosem  rośnie na podmokłych obszarach. Korzenie znajdują się głęboko w błocie, długie łodygi pną się ku słońcu, a kwiaty i liście znajdują się na powierzchni wody. Kwiat lilii otwiera się wraz ze wschodem słońca, natomiast zamyka i zanurza w wodzie nocą. Produkcja absolutu jest żmudnym procesem, potrzebnych jest bowiem ok. 75 000-100 000 kwiatów do wyprodukowania jednego kilograma. Każdy kwiat jest wybierany ze stawów trzeciego dnia po jego otwarciu. Po zebraniu kwiaty są oddzielane od łodygi i ładowane do jednostek ekstrakcyjnych. Zanim uzyska się absolut, należy przeprowadzić delikatny, żmudny proces ekstrakcji oraz schładzania, filtrowania i destylacji próżniowej alkoholu z absolutu.
Niebieska lilia wodna ma bogatą symbolikę w kulturze  i religii starożytnego Egiptu. Kwiaty  były w Starożytnym Egipcie ulubionym motywem zdobniczym w metaloplastyce, na przedmiotach z fajansu, alabastru, wypalanej gliny, na kapitelach kolumn świątynnych, a motyw liści zdobił lustra. Niebieska lilia była czczona jako roślina święta, gdyż rosła w świętym Nilu, rzece użyźniającej ziemię i dającej życie. Zejście  lilii pod wodę o zmierzchu i jej ponowne pojawienie się o świcie symbolizowało zmartwychwstanie Ozyrysa. 
W codziennym życiu kwiat był ceniony nie tylko z uwagi na piękny zapach ale był także używany do produkcji ulubionego napoju egipskiego, wina w którym je macerowano. Musiał to być jakiś rodzaj narkotyku, ponieważ psychoaktywne alkaloidy (nurfaryna, nupharidyna i nuciferyna) zawarte w kwiecie działają  halucynogennie i narkotycznie. Z tego względu historycy nazywają tę roślinę marihuaną starożytnego Egiptu.

Absolut niebieskiego lotosu, z uwagi na silne pozytywne oddziaływanie na stan umysłu, jest doskonałym dodatkiem zapachowym do medytacji jako kominek aromaterapeutyczny – 5-10 kropli.
Ważne! wszystkie absoluty są bardzo skoncentrowane i w związku z tym nie powinny być oceniane w tym stanie, chyba że jesteś przyzwyczajony do nierozcieńczonego zapachu. Tym z was, którzy wąchacie absoluty po raz pierwszy, zdecydowanie zalecamy ich ocenę w rozcieńczeniu. W przeciwnym razie złożoność zapachu - zwłaszcza rzadkich i egzotycznych nut - zostanie utracona.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Zapach jest bardzo ładny, jednak subiektywnie zapach lotosu różowego podoba mi się bardziej. Moja męska połówka opatrzyła ten zapach stwierdzeniem "babcinych perfum".
napisał/a:
Mam pytanie, ponieważ brak opisu dla tego produktu - jaka jest łacińska nazwa rośliny, z której otrzymywany jest ten absolut?
Pokazuje 1-2 z 2 opinii