Absolut Kakaowy

12,26 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Cocoa Absolute Oil
Opis: absolut uzyskany w wyniku ekstrakcji alkoholem etylowym prażonych ziaren kakaowca „Theobroma cacao L.”
Skład wg INCI (łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):
Cocoa Absolute Oil 100%

Przykładowe kompozycje zapachowe

Zasady tworzenia kompozycji zapachowych

Rodzaje wyrobów perfumeryjnych

Jak stworzyć własne pachnidło alkoholowe

Jak stworzyć własne pachnidło olejowe

Wykaz olejków eterycznych i absolutów wg nut zapachowych

Nazwa botaniczna: Theobroma cacao

Nazwa angielska: Cocoa Absolute Oil
Kraj pochodzenia: Francja
Metoda uprawy: zbiór z upraw
Użyta część rośliny: ziarno
Otrzymywanie:  ekstrakcja alkoholem etylowym
Substancje aktywne: aldehydy, związki heterocykliczne, kwasy i terpeny 
Kolor: brązowy
Zapach: bogaty, zmysłowy aromat ciemnej czekolady. Lekko pikantny, ciepły, słodki.
Intensywność zapachu: średnia
Nuta zapachu: nuta środkowo- bazowa 
Harmonia zapachów: balsam peruwiański, bergamotka, czarna porzeczka, cynamon, kawa, koniak , imbir , jaśmin , labdanum, gałka muszkatołowa, pomarańcza, paczula , mięta pieprzowa, róża, drzewo sandałowe, tytoń , fasolka tonka, wanilia, wetiwer, ylang ylang
Konsystencja: średnia
Rozpuszczalność: w alkoholu etylowym i olejach
Przeciwwskazania: brak.
Bezpieczeństwo użytkowania: generalnie olejek nie toksyczny i nie powodujący podrażnień. Nie stosować wewnętrznie i na skórę w postaci nie rozcieńczonej.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.
Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
2 g, 5 g, 10g

Właściwości: działa afrodyzyjnie, relaksuje, uspokaja, poprawia nastrój, wywołuje uczucie błogości i poprawia samopoczucie; odpręża; stymuluje zmysły.
Zastosowanie kosmetyczne: antyoksydacyjne
Rodzaj formulacji kosmetycznych: pachnidła wodno-alkoholowe i olejowe; mleczka i balsamy do ciała; mleczka do demakijażu; odżywki do włosów; maseczki, sera i kremy do twarzy dla wszystkich rodzajów cer; olejki do ciała.
Zalecane stężenie: sera i kremy do twarzy, mleczka do ciała: 1-2 krople na 10 ml; 4-5 kropli na 25 ml; 10 kropli na 100 ml;

Produkt: ABSOLUT KAKAOWY
Nazwa wg INCI: Cocoa Absolute Oil
Opis: absolut uzyskany w wyniku ekstrakcji alkoholem etylowym prażonych ziaren kakaowca „Theobroma cacao L.”
 
Sugerowane % stężenie: do 1%
 
SPECYFIKACJA ANALIZY
 
Forma fizyczna ciecz 
Kolor                                     brązowy
Zapach                        charakterystyczny 
Ciężar właściwy 20oC 1,2 g/ml
Współczynnik refrakcji                      1.478 @ 25°C
Rozpuszczalność                    w alkoholu etylowym i wodzie
 
Skład wg INCI (łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):
 
Cocoa Absolute Oil 100%
 
Wskazówki dotyczące użycia:
generalnie olejek nie toksyczny, nie powodujący podrażnień i uczuleń. 
 
Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.
Opis produktu

Absolut otrzymywany w wyniku ekstrakcji alkoholem etylowym prażonych ziaren kakaowca  („Theobroma cacao L.”) o bogatym, zmysłowym aromacie ciemnej czekolady z lekko pikantną, ciepłą i słodką nutą. 
Starożytni Majowie i Aztekowie czcili kakao ze względu na jego niezwykłe i wszechstronne właściwości. Stosowali je w celach spożywczych, medycznych, jako afrodyzjak, ważny element świętych obrzędów i rytuałów oraz jako napój dla elity.
Nazwa kakao została nadana roślinie przez botanika Karola Linneusza, który do określenia tego wyjątkowego gatunku wykorzystał greckie słowa theos (boski) i broma (żywność) – czyli  „pokarm bogów”. 
 Kakao i czekolada tradycyjnie wykorzystywane były jako środki dodające energii oraz ogólnie wzmacniające i chroniące organizm przed chorobami. Produkty te używano do stymulowania apetytu, poprawy odporności i redukowania zmęczenia. W niektórych kulturach kakao służyło również jako afrodyzjak. 
 Roślinie tej przypisuje się trzy główne cechy: poprawa trawienia na poziomie nerek i jelita, leczenie nadmiernej chudości oraz stymulowanie systemu nerwowego w przypadkach apatii, zmęczenia i słabości. 
 Obecnie kakao przypisuje się głównie zdolność do stymulowania zmysłów, utrzymywania stanu ogólnego dobrego samopoczucia oraz obniżania napięcia. Właściwości organoleptyczne czekolady, a także jej zdolności stymulujące, uczyniły ten produkt jednym z najbardziej popularnych na świecie. Wiadomo też, że niektóre ze składników czekolady działają dodatkowo korzystnie na zdrowie. 

Absolut kakaowy jest świetnym komponentem zapachowym służącym do tworzenia domowych perfum. Ma także cenne właściwości właściwości kosmetyczne - działa silnie antyoksydacyjne i opóźnia proces starzenia skóry. 

Ważne! wszystkie absoluty są bardzo skoncentrowane i w związku z tym nie powinny być oceniane w tym stanie, chyba że jesteś przyzwyczajony do nierozcieńczonego zapachu. Tym z was, którzy wąchacie absoluty po raz pierwszy, zdecydowanie zalecamy ich ocenę w rozcieńczeniu. W przeciwnym razie złożoność zapachu - zwłaszcza rzadkich i egzotycznych nut - zostanie utracona.

 

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii